2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évtizedek óta nem látott alkotások is megtekinthetők a centenáriumi Reigl Judit-kiállításon

2023. május 3. 13:24 MTI

Kiállítással tiszteleg a száz éve született Reigl Judit előtt a budapesti Kálmán Makláry Fine Arts Galéria, melynek A „Négy Apostol” Rómában 1947–48 – Reigl és barátai címmel kedd óta látható tárlata a Párizsban világhírűvé lett képzőművész és alkotótársai korai műveit mutatja be.

Reigl Judit
Reigl Judit 2010-ben (kép forrása: MTI / Oláh Tibor)

A kiállításon több mint 70 éve lappangó, eddig a magyar közönség előtt ismeretlen alkotások, Reigl Judit, Bíró Antal, Böhm Lipót Poldi és Zugor Sándor vagyis a „Négy Apostol” korai művei szerepelnek – tájékoztatta az MTI-t a Kálmán Makláry Galéria.

Közleményük szerint a most bemutatott munkák 1947-48-ban készültek, amikor a Szőnyi István tanítványaiként indult művészek ösztöndíjasként éltek Olaszországban.

A rövid ideig tartó időszak először adott alkalmat a fiatal alkotók számára a nyugat-európai mellett a reneszánsz és a bizánci művészet tanulmányozására, amely mélyen megérintette őket és megtermékenyítette gondolkodásukat.

A több mint 40 bemutatott alkotáson keresztül érezhető szoros barátságuk és hatásuk egymásra, ahogy fiatalon a saját festői nyelvezetüket és útjaikat keresték pályájuk legelején - emlékeztetnek a szervezők.

Mint a közlemény kiemeli, a „Négy Apostol” történetével a magyar művészettörténet eddig nem foglalkozott. Az aczéli kultúrpolitika idején a hazájában maradt Böhm Lipót Poldi a „tűrt kategóriába” került, míg három társa a tiltott kategóriába tartozott.

Reigl Judit és Bíró Antal ugyanis Franciaországba emigrált, Zugor Sándor pedig 1956 után az Egyesült Államokban találta meg azt a szabadságot, amely művészete kiteljesedését biztosította.

Reigl Judit 1923. május 1-jén született Kapuváron. 1950-ben hagyta el Magyarországot, és Párizst választotta otthonául. Alkotásai mára több mint 30 múzeum - mások mellett a New York-i MoMA, Metropolitan és Guggenheim Múzeum, a párizsi Centre Pompidou a londoni Tate Modern vagy a Magyar Nemzeti Galéria – gyűjteményeit gazdagítják világszerte.

Magyarországon eddig a Műcsarnok (2005), a Modem (2010) és a Ludwig Múzeum (2014) életműtárlatai mutatták be Reigl Judit munkásságát.

A centenáriumi kiállítás május 26-ig ingyenesen látogatható a Falk Miksa utcai Kálmán Makláry Fine Arts Galériában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár