Hitler elfeledett szövetségesei

Elegük lett a helyieknek a Krasznahorkai vár felújításának elhúzódása miatt

2017. március 14. 12:07 MTI

Az öt éve leégett Krasznahorkai vár felújítási folyamatában mutatkozó késedelmek miatt forgalomlassító tiltakozást tartottak pénteken Krasznahorkaváralján helyiek és civilek.

Tiltakozók

A helyi önkormányzat és a Gombaszögi Nyári Tábor aktivistái által szervezett tiltakozó megmozduláson mintegy másfélszázan vettek részt. A forgalomlassító akció, amelynek a szervezők a “Lassítsanak a várfelújítás sebességére!” nevet adták, csaknem két órán át tartott, s ezalatt a résztvevők a felújítás menetének lassúságát panaszoló, kétnyelvű, “Mi már öt éve várunk szeretett várunk felújítására” feliratú röpcédulákat osztogattak az autósoknak. A tiltakozás fő szervezője, a krasznahorkaváraljai önkormányzat a megmozdulás okaként a felújítás menetével való elégedetlenségüket jelölte meg.

“A dolgok nem úgy történnek, ahogy történniük kellene. (…) Bár eddig dicséretesnek mondható az, hogy a várat lefedték, és nem kerül sor a nemzeti műemlék további megrongálódására, de azt képzeltük, hogy ez a folyamat kissé gyorsabb lesz. Sajnos, a törvényeink miatt, legyen szó akár közbeszerzésről vagy a szerződések aláírásáról, folyamatosak az eljárási késedelmek” – mondta korábban Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere a közeli Rozsnyó város honlapjának.

A 13. századi várban, amelyet a legszebb középkori várként tartanak számon Szlovákiában, 2012. március 10-én – alig egy évvel az előző felújítás után – ütött ki tűz, két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége miatt. A tűz következtében a nemzeti örökség részét képező épület teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult.

A vár felújítása már több éve tart, annak menetét időbeli csúszások jellemzik, ezek okaként korábban részint a felújításra kiírt pályázatok körüli bonyodalmakat, részint pedig a felújítás során alkalmazott műszaki megoldások igényességét jelölték meg az illetékesek. A vár felújításának végét 2015 tavaszán még 2018-ra becsülte a szlovák kulturális minisztérium, amelynek legfrissebb közlése szerint jelenleg úgy néz ki, hogy a műemléket 2020-ban nyithatnák meg a nyilvánosság számára. A szaktárca adatai szerint a tűzkárt szenvedett vár felújítására ez év március elejéig megközelítőleg 5 millió eurót használtak fel a biztosítótársaság által erre a célra kifizetett 7 millió euróból (ami közel 2,2 milliárd forintnak felel meg).

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!