2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy kislány tanácsára növesztette jellegzetes szakállát Abraham Lincoln

2022. október 15. 17:05 Múlt-kor

162 évvel ezelőtt, 1860. október 15-én a 11 esztendős Grace Bedell levelet írt a Republikánus Párt elnökjelöltjének, Abraham Lincolnnak, és azt javasolta neki, hogy az elnökválasztásra növesszen szakállt.

Abraham Lincoln
Lincoln elnökjelöltként (balra) és elnökként (jobbra)

Ha meghalljuk Lincoln nevét, egyből egy vékony testalkatú, szakállas férfi jut az eszünkbe; azt azonban kevesen tudják, hogy az Egyesült Államok 16. elnöke élete első 51 évében kivétel nélkül mindig megborotvált arccal lépett a nyilvánosság elé, s csak az első sikeres elnökválasztása után növesztette meg arcszőrzetét.

Ennek oka pedig egy 11 éves kislány, a New York állambeli Westfield kisvárosában lakó Grace Bedell volt, aki 1860 októberében a republikánus politikusnak egy levelet küldött, amelyben azt tanácsolta, hogy növessze meg szakállát, ugyanis így vonzóbb lehet a hölgyek szemében.

Mint írta: „Négy fivérem van, egy részük mindenképpen Önre fog szavazni. Abban az esetben, hogyha engedi, hogy megnőjön a szakálla, megpróbálom meggyőzni a többieket is. Szakállasan sokkal jobban nézne ki, ugyanis az arca elég vékony. Minden asszony szereti a szakállas embereket, s biztos vagyok benne, hogy férjurukat is meggyőznék, hogy Önre voksoljanak, és akkor elnök lehetne magából.”

Lincoln válaszolt a kislánynak, azonban nem növesztette meg az arcszőrzetét a választásokra.

A Kongresszusi Könyvtárban lévő levelében így érvelt a később megválasztott amerikai elnök: „...ami a szakállt illeti, miután sohasem viseltem életem során, nem gondolod, hogy az emberek valami ostoba modorosságnak tekintenék a részemről, ha most kezdeném megnöveszteni?”

A megválasztott elnök, akit azelőtt sohasem lehetett még csak borostás arccal sem látni a nyilvánosság előtt, még napokkal a sikere után is bizonytalankodott Grace javaslatát illetően, végül azonban kért egy találkozót a kislánytól, ahol megmondta neki, hogy megfogadja a tanácsát, írta a Time.

Az 1861. márciusi beiktatásán Lincoln már dús arcszőrzettel mondta el az elnöki fogadalmát, sőt a források szerint az elnök úgy intézte, hogy vonata aznap megálljon Westfield állomásán, ahol újból találkozhatott ifjú levelezőpartnerével.

„Megrázta a kezemet, és a szakállára mutatott: Látod? Miattad nőtt meg” – emlékezett később vissza a már idős Bedell.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár