2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség Abraham Lincolnról

2022. augusztus 25. 19:20 Múlt-kor

Az egykori amerikai elnök komoly birkózómúlttal rendelkezett. A feljegyzések szerint fiatalkorában mintegy 300 meccséből mindössze egyet veszített el, és halála után az USA-ban beválasztották a birkózó halhatatlanok csarnokába.

Abraham Lincoln

1. Lincoln 9 éves volt, amikor édesanyja belehalt a tejmérgezésbe. Dél-Indianában akkoriban többen is hasonló módon vesztették életüket. Később kiderült, hogy az áldozatok olyan tehenek tejét itták meg, akik ettek a fehérvirágú kenderbojt néven ismert, mérgező növényből.

2. Abraham Lincoln és Charles Darwin ugyanazon a napon, 1809. február 12-én születtek.

3. Ügyvédi és politikusi karrierjének felfutása előtt Lincoln egy alkoholboltot is működtetett üzlettársával, William F. Berryvel. Partnere azonban többet foglalkozott az áru elfogyasztásával, mint a bolttal, ezért a vállalkozás nem volt túl sikeres.

4. Az egykori amerikai elnök komoly birkózómúlttal rendelkezett. A feljegyzések szerint fiatalkorában mintegy 300 meccséből mindössze egyet veszített el, és halála után az USA-ban beválasztották a birkózó halhatatlanok csarnokába.

5. Lincoln súlyos depressziótól szenvedett, ezért saját testi épségének megőrzése érdekében hosszú időn át tartózkodott attól, hogy zsebkést hordjon magánál.

6. Lincoln az egyetlen amerikai elnök, akinek bejegyezték egy találmányát. A 1849-ben 6469. sorszámmal elfogadott szabadalom egy olyan szerkezetet takar, amely a hajók sekély vízben történő könnyebb haladását szolgálta. A találmányt élesben sohasem vetették be.

7. Lincoln aranyórájába az azt készítő mester, Jonathan Dillon belevéste az 1861. április 13-i dátumot, vagyis a polgárháború kitörésének másnapját, valamint a következő szövegeket: „A Sumter erődöt megtámadták a lázadók”, és „Istennek hála, hogy van egy kormányunk”. Lincoln sohasem tudta meg, hogy aranyórájában egy üzenetet hordozott.

8. Lincoln kapott először transzkontinentális táviratot. Az első üzenetben 1861. október 24-én Stephen J. Field, Kalifornia főügyésze gratulált az elnöknek a transzkontinentális telegráf lefektetése miatt. Lincoln a Fehér Házba telepített készülékén állandó kapcsolatot tartott a harcoló csapatokkal a polgárháború idején.

9. Lincoln gyilkosának bátyja, Edwin Booth néhány hónappal a merénylet előtt egy vonatállomáson megmentette az elnök fiát, Robert Todd Lincolnt attól, hogy a vágányok közé essen és súlyos sérüléseket szenvedjen.

10. Az USA 16. elnöke az ellene elkövetett merénylet napján, 1865. április 14-én írta alá az amerikai titkosszolgálatot létrehozó törvényt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár