2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy kaliforniai nő férje nemi szervének levágásával próbálta őt maradásra bírni 1907-ben

2019. május 15. 10:49 Múlt-kor

Bertha Borondát 1908-ban öt év börtönre ítélték csonkítás vádjával. Az ügy egyes részletei igen homályosak, azonban a róla készült hatósági fényképeken Bertha nem mutatja jelét a megbánásnak.

Váratlan támadás

Bertha Zettle német bevándorlók gyermekeként látta meg a napvilágot 1877-ben Minnesota államban, míg férje, Frank Boronda 1863-ban született Mario Narcisso Boronda néven, tősgyökeres kaliforniai spanyol ajkú családban. Bertha 1900 körül költözött a délnyugati államba, és a következő évben ment feleségül Borondához. 1907 tavaszára kapcsolatuk odáig fajult, hogy május 30-án, nem sokkal éjfél után a nő egy késborotvával vágta meg férjét nemi szervén San José-i otthonukban.

Az ekkor 43 éves Boronda a helyi tűzoltóságnál szolgált századosi rendfokozatban, és szerencséjére éppen munkahelye mellett lakott. Innen kollégái azonnal a legközelebbi kórházba tudták szállítani, ahol ellátták sérülését. Korántsem volt biztos, hogy egyáltalán túléli a nagy vérveszteséggel járó és vérmérgezéssel fenyegető sérülést, azonban még aznap este sikerült stabilizálni állapotát annyira, hogy tanúvallomást tudott tenni. Állítása szerint felesége előzmény nélkül támadt rá, egy barátságos hangulatú beszélgetés közben.

Bertha mindeközben elmenekült a helyszínről, és egészen a következő napon késő estig nem lelték nyomát. A San José-i vasúti csomópontnál találtak rá, férfiruhában. Azonnal beismerte tettét, azonban azt állította, férje saját magának köszönhette azt, ugyanis Bertha kis híján beleőrült már azon félelmébe, hogy a férfi elhagyja, és Mexikóba költözik.

Az alábbi cikk a San José Sentinel című helyi lapban jelent meg nem sokkal az eset után, június 2-án:

„A Vörös Kereszt Kórházban ágyában felülve Frank Boronda tűzoltó százados ma délben eskü alatt vádolta meg Brown bíró előtt feleségét, Bertha Borondát csonkítás bűncselekménnyel. Habár a sérült férfi még gyengélkedik sérülései következtében, orvosai azt mondják, kétségtelenül életben marad. Az egyetlen veszély, amellyel még szembenéz, a vérmérgezés esetleges beállta.

A bűncselekmény, amellyel Mrs. Borondát vádolják, a büntető törvénykönyv így határozza meg: »Minden személy, aki törvénytelenül és ártó szándékkal megfoszt egy emberi lényt testének valamely tagjától, vagy haszontalanná teszi azt, vagy megvágja vagy megbénítja a nyelvet, orrot, fület vagy ajkat, csonkítás bűncselekményében vétkes.«”

„Csütörtökön reggel nem sokkal éjfél után Mrs. Boronda figyelmeztetés nélkül rátámadt férjére a sötétben egy borotvával, rettenetes sérülést okozva neki. A férfi üvöltve rohant a San Pedro utcai tűzoltóállomásra, amely otthonával szomszédos, míg felesége éjjeli ruhájában sietett az utcán egészen North Endig, ahol férfi ruházatra tett szert, amelyet magára öltött.”

„Borondát a Vörös Kereszt Kórházba vitték, ahol ellátták sérüléseit. A rendőrök több órán keresztül keresték a nőt, és végül a Broadgauge teherpályaudvar közelében fogták el, ahol éppen egy kerékpárra ült fel, amelyen menekülni szándékozott. A városi fogdába vitték, ahol jelenleg is őrizetben van. Mrs. Boronda beismerte a rendőröknek, hogy megvágta férjét, azonban nem tanúsított megbánást a szörnyű tett miatt. Egyetlen mentsége az, hogy bosszút akart állni Borondán, akiről úgy gondolta, el akarja őt hagyni, és Mexikóba tervez távozni. Mrs. Boronda eleddig nem fordult ügyvédhez. Vélhetően valamikor hétfőn idézik Brown bíró színe elé.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bertha Boronda sírköve (az angolosabb Bessie becenévvel) (kép forrása: findagrave.com)Kép forrása: Twitter

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár