2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Darwin burgonyanövényét is kiállítja a brit kertészeti társaság

2018. július 16. 16:36 MTI

Több mint egymillió botanikai kincset, köztük Charles Darwin egy utazásán gyűjtött burgonyanövényét is megtekinthetik majd a brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) két éven belül elkészülő új központjának látogatói a Londontól délre fekvő Wisley-ben – számolt be róla a BBC News.

Darwin

A gyűjtemény legrégibb darabja egy levendula, amelyet 1731-ben préseltek le. A legérdekesebb pedig talán az a burgonyanövény, amelyet Charles Darwin egy utazásán gyűjtött. A burgonyanövényt Darwin 1835-ben gyűjtötte Chile partjainál egy szigeten. A lepréselt növényt öt éve fedezték fel újra az RHS herbáriumában. „A tudománytörténet egy darabjáról van szó. Az utazás része volt és az utazás vezette el Darwint az evolúció teóriájához”- mutatott rá Tivvy Harvey, a növénygyűjtemény gondozója.

Az RHS rengeteg kincset gyűjtött össze, a ritka növényi példányoktól a régi könyvekig, növénykatalógusokig. A társaság wisley-i új központjában több mint egymillió tudományos és a nemzeti örökséghez tartozó botanikai kincset állítanak majd ki, és tesznek online is hozzáférhetővé a nyilvánosság számára. „Hosszú múlt áll mögöttük, de egy sötét fiókban pihentek, ahol a közönség nem láthatta őket”- magyarázta Fiona Davison, az RHS könyvtárának és kiállításainak igazgatója.

A gyűjtemény legrégibb darabja egy levendula, amelyet 1731-ben préseltek le. George Henslow – aki 1880 és 1918 között az RHS botanikai professzora volt – adományozta a társaságnak a ritkaságot teljes növénygyűjteményével együtt. Az RHS 4 millió fontos (1,1 milliárd forintos) támogatást kapott a brit Nemzeti Lottótól, ebből hozza létre a Nemzeti Kertészettudományi Központját Wisley-ben, amely 2020-ban nyílik meg. A pénzből az intézmény laboratóriumát is felújítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár