2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a waterlooi csatamező

2004. május 15. 21:19

A világtörténelem egyik leghíresebb ütközetének helyszíne, a waterloo-i csatamező néhány éven belül új `köntöst` kap, hogy végre méltón fogadja az ide özönlő turistákat.

Korábban

Napóleon újra a waterlooi csatatéren
Csaknem 188 évvel azután, hogy I. Napóleon 1815. június 18-án döntő vereséget szenvedett Waterloo-nál, a császári család egyik leszármazottja, Károly Napóleon herceg a napokban meglátogatta a csatateret.

A Brüsszeltől délre fekvő mezőn 1815. június 18-án ütköztek össze Napóleon francia császár hadai a Wellington brit herceg vezette - főként britekből, poroszokból és hollandokból álló - szövetséges haderővel. A kilenc órán át dúló, többek között Victor Hugo és Walter Scott által is halhatatlanná tett ütközetben 300 ezer katona küzdött egymással. A végeredmény: 12-16 ezren meghaltak, mintegy 50 ezren megsebesültek; a francia haderő visszavonulásra, Napóleon pedig lemondásra kényszerült.

Az események világtörténelmi jelentősége ellenére a csatatér és környéke elég elhanyagolt állapotban van. Mindössze egy-két étterem, egy viaszfigura-múzeum, egy körkép, egy mozi és az Oroszlándomb fogadja a látogatókat, akik mindennek láttán talán maguk is kételkednek, tényleg jó helyen járnak-e. (Az Oroszlándomb egy magas földhányás, amelyet 1826-ban azon a helyen emeltek, ahol Wellington egyik holland tábornoka, az orániai herceg megsebesült. Tetejéről szép kilátás nyílik a környező mezőkre - no meg a csatateret átvágó autópálya-szakaszra.)

Ezt a helyzetet megelégelve, a belgiumi vallon országrész kormányzata hétfőn nagyszabású tervet jelentett be. Az elképzelések szerint egy új, föld alatti látogatóközpontot épül a turisták fogadására és a csata bemutatására, a felszínen lévő részeket sétálóövezetté alakítják át, s a már meglévő épületeket is felújítják. A határidő 2008, a tervek megvalósítása pedig 20 millió euróba kerül majd. Bár a helyszín működtetését egy francia vállalkozásnak (a történelmi emlékhelyek megőrzésében, hasznosításában nagy gyakorlatot szerzett Culture Espaces cégnek) adták át, a belgák fogadkoznak, hogy vigyáznak majd: az események magyarázata nem lesz egyoldalú, franciapárti. A változásoktól a hatóságok azt remélik, hogy a jelenlegi évi 300 ezerről 500 ezerre nő majd a Waterloot felkeresők száma, s az ide látogatók valóban méltó képet kapnak majd a csatáról, végre átérezhetik annak jelentőségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár