2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghal Jan van Eyck, az észak-európai késő gótika és kora reneszánsz legjelentősebb festője

2004. július 17. 19:11

Jan van Eyck, az észak-európai késő gótika és kora reneszánsz legjelentősebb festője, mintegy 50 évesen meghal és 1441. július 9-én, Brüggében eltemetik. Hubert nevű bátyjával együtt Jan van Eyck a realista, természetközeli holland festészet megalapítójának számít. Műveiben a gótikus festészet hagyományos teológiai-szimbolikus elemei és motívumai összekapcsolódnak egy újszerű, természetközeli valóságfelfogással.
A genti oltár táblaképein (Szent Bávó-székesegyház, Gent), amelyek 1432 körül készültek el, a testvérek, Hubert és Jan van Eyck a központi perspektíva törvényeihez közelítenek, melyeket Filippo Brunelleschi (1446) fedezett fel. "A bárány imádása" című sokszárnyú oltárképen van Eyckék a levegőperspektívát alkalmazzák, hogy a térbeliség illúzióját megteremtsék. A levegőperspektíva azt jelenti, hogy a színek mindig kékesebbnek tűnnek. Ez olyan színváltozás, melyet a pára és a fény idéz elő. "Rolin kancellár Madonnája" (dátum nélkül; Louvre, Párizs) című festményén Jan van Eyck a háttér pontos megfestésével adja meg a mélységet, azonkívül igyekszik részletesen kidolgozni az arckifejezést, ami az arcvonások alapos megfigyeléséről tanúskodik.
Jan van Eyck egyike az első festőknek Észak-Európában, akik arcképfestészetükben a középkor tipizálós stílusától elfordultak, és pontos, tudományos látásmód alapján rátaláltak a modell egyéni ábrázolására. Híres festményén, az 1434-ben készült "Arnolfini házaspár" címűn (National Gallery, London) van Eyck mesteri tudása a belső tér megjelenítésében mutatkozik. Giovanni Arnolfininek és feleségének, Giovanna Genaminak megfestését esküvőjük alkalmával, melynek van Eyck valószínűleg tanúja volt, a holland festészet első zsánerképének lehet tekinteni. Habár az emberábrázolás a hosszú, keskeny arányokkal még teljes mértékben a gótikus hagyományt követi, a lakás (csillár, tükör, papucs stb.) ábrázolása realisztikus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár