2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Grállovagok toszkán őse

2003. július 1. 11:34

Mario Moiraghi, olasz középkorász Artúr király és a kerekasztal lovagjai legendájának eredetére bukkant egy toszkán gótikus apátságban.

San Galgano rejtélye

keresztet formáz
A Sienatól 30 km-re délnyugati irányban található Montesiepiben a ciszterci San Galgano apátság egy kőbe szúrt kardot őriz, melyet a legenda szerint egy 12. századi lovag, bizonyos Galgano Guidotti egy látomása után beleszúrt a sziklába s ezzel megtagadta bűnös, erőszakos múltját.

A sziklából kilátszó markolat és penge keresztet formáz. Az 1190-ben kanonizált szent tiszteletére a helyen apátság épült.

Mario Moiraghi a "San Galgano rejtélye" című új könyve szerint Artúr király és a Kerekasztal lovagjainak kelta legendája Galgano 1181-es halála után keletkezett.

A sokáig egy újabb kori hamisítványnak hitt kardon két évvel ezelőtt végzett kormeghatározás egyértelművé tette, hogy az Galgano idejéből származik, noha az apátság alatti sziklában zajló vizsgálatokra még nem érkezett meg az engedély.

Moiraghi szerint Galgano anyja a kanonizáló eljárás során lezajlott meghallgatáskor tanuságtételében minden fontos elemét említi a grállovagok későbbi legendájának, így a mágikus kardot, Merlin varázslót, a kerek asztalt és a hős lovagokat is.

Grállovag
A grál a középkori vallásos irodalomban és a keresztény legendákban szereplõ rejtélyes, csak a kiválasztottak által megpillantható csodatevõ kehely vagy urna. A grállovag a grál szolgálatában álló lovag; tágabb értelemben feddhetetlen jellemű, erkölcsű, lovagias gondolkozású férfiú
San Galgano


Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár