2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Goebbelst idézték, kirúgták őket

2014. január 29. 09:58 MTI

Egy Leninre vonatkozó Goebbels-idézet internetes közlése miatt kedden elbocsátották az orosz állami televízió- és rádiótársaság egyik részlegének minden munkatársát.

Az internetes szerkesztők azzal követték el a hibát, hogy a Nagy emberek véleménye Leninről címmel, Lenin halálának 90. évfordulójára készített összeállításban Winston Churchill, Mahatma Gandhi és más neves történelmi személyiségek mellett a náci német birodalom propagandaminiszterétől is idéztek egy mondatot. Joseph Goebbels ebben méltatta az 1924. január 21-én elhunyt bolsevik vezetőt, a Szovjetunió megteremtőjét. Szerinte az oroszok között Lenin volt a leghatalmasabb, aki utat akart mutatni népének.

A számos televíziós és rádiócsatornát működtető állami VGTRK társaság Vesti.ru hírportálja a Facebook közösségi oldalon is megjelenik. Ez utóbbi felületre az idézet mellett Goebbels fényképét is feltették. Az ügy miatt a portál tartalmáért felelős teljes szerkesztőséget felállították a székükből. Azóta a szóban forgó idézetet és a fotót eltávolították, s a vezető orosz állami média a Vesti.ru közösségi oldalán elnézést kért az "inkorrekt publikációért".

A VGTRK főszerkesztő-helyettese az a Dmitrij Kiszeljov, akit tavaly december elején az Oroszország Ma névre keresztelt, márciusra létrehozandó állami médiavállalat új vezetőjévé nevezett ki az orosz államfő. A Kremlhez hű Kiszeljov ellentmondást nem tűrő kijelentéseiről és konzervatív nézeteiről ismert.

A Leninről szóló méltatások között a náci propagandaminiszter véleménye épp akkor jelent meg, amikor Oroszországban azt ünnepelték, hogy a szovjet Vörös Hadsereg teljesen felszabadította Leningrádot - a mai Szentpétervárt - a náci Németország és szövetségesei csapatainak 872 napos blokádja alól. Az orosz nagyvárost Hitler utasítására a földdel egyenlővé akarták tenni, lakosságát pedig halálra éheztetni. Az 1941. szeptember 8-tól 1944. január 27-ig tartó leningrádi blokád alatt becslések szerint több mint egymillió ember vesztette életét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár