2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább folyik a titkolózás Eichmannról

2013. június 28. 10:13 MTI

Továbbra sem hozzák teljes körűen nyilvánosságra a német hírszerzés (BND) titkos aktáit Adolf Eichmann egykori náci vezetőről - így döntött csütörtökön a német szövetségi bíróság. A dokumentumok további információkat szolgáltathatnának arról, hol tartózkodott Eichmann az 1950-es években.

A bíróság elutasította a Bild című lap újságírójának keresetét, hogy tegyék teljesen elérhetővé a nyilvánosság számára a német hírszerzés titkos aktáit, amelyek további információkat szolgáltathatnának arról, hol tartózkodott Eichmann az 1950-es években.

Az újságírónak a szövetségi bíróságnál egy tavalyi eljárás során sikerült elérnie, hogy engedélyezzék az akták egy részének publikálását. Ebből derült ki, hogy az úgynevezett Gehlen-szervezet (a mai BND, a Szövetségi Hírszerző Szolgálat elődje) már 1952-ben ismerte a volt SS-alezredes argentínai búvóhelyét. A bíróság jelen esetben úgy ítélte meg, hogy a hírszerzésnek jogában áll visszatartani az aktákat.

Adolf Eichmann a Harmadik Birodalomban a zsidókérdés "végső megoldásának" felelőse volt, 1942-től ő is szervezte és irányította a megszállt országokban élő zsidók koncentrációs táborokba hurcolását. A II. világháború után Argentínába szökött, ahol álnéven élt és dolgozott mint egy városi vízmű tisztviselője. 1960-ban az izraeli titkosszolgálat elrabolta és Izraelbe szállította, ahol 1962-ben halálra ítélték és kivégezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár