2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új metódussal kategorizálják a régészeti leleteket

2011. január 24. 08:07

A Barcelonai Autonóm Egyetem kutatócsoportja (CEPAP) egy olyan innovatív rendszert fejlesztett ki, amely oly módon regisztrálja a régészeti műkincseket, hogy nem követi el a manuális osztályozás során előforduló gyakori hibákat.

A közvetlen címkézésen, kétdimenziós mátrixkódon (DM) alapuló eljárást már két éve tökéletesíti a csapat, s ezáltal számos spanyolországi és afrikai lelet – csontok és különböző tárgyak – került már regisztrálásra. A régészeti lelet megjelölésekor, avagy kódolásakor az archeológusok azonosítják az ásatásoknál felbukkanó tárgyakat, amelynek során arra rákerül a hely neve, a réteg szintje és egy leltárszám.

A manuális módszer könnyed rutineljárás, azonban rendkívül időigényes, nagy erőfeszítést igényel és sok hibát lehet elkövetni, ráadásul idővel könnyen eltűnhetnek az adatok, amely megnehezíti a további kutatásokat – éppen ezért a folyamat legfontosabb részét ma már múzeumokban végzik el.

A korábban előforduló 40%-os hibahatárt a CEPAP-nak egy új digitális eljárással sikerült 1%-ra csökkenteni. Az összes tárgy azonosítása érdekében a DM-kódok most közvetlenül a régészeti leletekre kerülnek, a kód pedig arányban van az adott tárggyal, maximum 3x3 milliméter lehet. Ennek az eljárásnak nagyon sok előnye van az ún. vonalkódokkal szemben, mivel azok sokszor nem közvetlenül a tárgyra, hanem a leletek tárolására szolgáló eszközökre kerülnek, megnövelve a hiba előfordulásának esélyét.

A nyomtatást a kutatásban résztvevő Internet Web Serveis (IWS) végzi el; ennek során betűszámsorok keletkeznek, s egy-egy leletet húsz számjegyből álló névvel látnak el. Az eljárás előnye, hogy a polipropilén anyagra nyomtatott adatok annak megsérülése esetén sem vesznek el, mivel újra lehet nyomtatni őket. Az adatokat könnyedén, videokamerákkal, fényképezőgépekkel, telefonokkal lehet leolvasni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár