2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Turulfotókkal és konferenciával emlékeznek a romhányi csatára

2010. január 18. 16:35 MTI

A Rákóczi-szabadságharc utolsó jelentősebb hadműveletére, a romhányi csatára emlékeznek a 300. évfordulón a Nógrád megyei faluban január 22-én és 23-án, az eseményen konferencián is feldolgozzák az 1710-ben történteket.

1710. január 22-én a Vérhegy domb és a Lókos-patak közti területen zajlott a romhányi csata, amely után a kurucok és a császáriak is győztesnek nyilvánították magukat. Noha a császáriak 12 ezer embert tudtak volna mozgósítani, mindössze 2 ezer lovast küldtek Romhányba. Velük állt szemben Rákóczi 12 ezer fős, de szervezetlen serege. A császári csapatok az első támadások után egyre nehezebb helyzetbe kerültek, azonban a kurucok között elterjedt a hír, hogy az ellenfél serege végképp összeomlott, és a katonák eldobálták fegyvereiket. Az újabb osztrák lovasroham után Rákóczi a visszavonulás mellett döntött.

Romhányban a csata emlékére II. Rákóczi Ferenc nevét viseli az általános iskola, a Vérhegyen állított kőkereszt, és az 1932-ben avatott Turul-emlékmű. A Kastélyka dombon áll az a törökmogyorófa, melyet a néphagyomány Rákóczi fájának nevez. Romhány zöld-kék-ezüst községzászlójában a zöld a reményt, a kék a küzdést, az ezüst pedig a Lókos-patak csíkját jelképezi.

Az eheti emlékműsorról Terman István, Romhány polgármestere elmondta: anyaországi és határon túli 13-14 éves diákok részvételével történelmi vetélkedővel nyitják meg a rendezvények sorát pénteken, majd hintókon keresik fel a Rákóczi emlékeket. A délutáni szentmise és harangszentelés után körmenet indul a Rákóczi emlékműhöz, hogy megkoszorúzzák. Az ünnepi műsort ezután tartják a művelődési központban.

Szombaton zajlik A Rákóczi szabadságharc és Romhány című konferencia, amelyen nyolc előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, köztük R. Várkonyi Ágnes: A Rákóczi-szabadságharc jelentősége Magyarországon és Európában, Konrad Sutarski: A lengyelek részvétele a szabadságharcban című előadásait. Szó lesz a konferencián arról is, hogyan él II. Rákóczi Ferenc a 21. század magyarságának emlékezetében, milyen volt a világkép és a vallásos mentalitás Rákóczi korában, ismertetik a romhányi hadtörténeti kutatásokat, és kitérnek a kuruc kor hadászatára.

A kísérőrendezvények között turulfotó-kiállítás látható Romhányban január 29-ig, áprilisban történelmi tanösvényt avatnak, májusban pedig Romhányban tartják a Rákóczi Szövetség tagszervezeteinek találkozóját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár