2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szárazság hozta felszínre a középkori templomot

2008. május 19. 08:00

Spanyolországban jelenleg is a Katalóniában pusztító aszály legdrámaibb pillanatait élik, de vannak jó pillanatok is: a szárazság miatt látogatható lett egy korábban víz alá került középkori templom is.

Katalóniában az utóbbi száz év legsúlyosabb aszálya pusztít. Az egész tartományban másfél éve alig esett az eső. A föld porzik a szárazságtól, a vetés tönkrement, a tározókban alig van víz, és több folyó medre kiszáradt. Az ötmilliós Barcelonában már elzárták a szökőkutakat, nem öntözik a parkokat és ritkábban tisztítják az utcákat. Büntetik az ivóvízpazarlást, és aki feltölti a kerti medencéjét, vagy lemossa az autóját az 3000 euró büntetést fizethet.

Néhány félreeső katalán faluba már lajtoskocsikkal szállítják a vizet, mert kimerült minden tartalék. A tűzoltóság arra készül, hogy a sós víz talajkárosító hatása ellenére tengervízzel küzd meg az erdőtüzekkel. A katalán állami vízügyi hivatal majdnem 80 millió euróért leszerződtetett tíz hatalmas tartályhajót, melyek a 300 kilométerre fekvő Marseille-ből, illetve a 600 kilométernyire található almeriai tengervíz-sótalanító telepről viszik Barcelonába az ivóvizet.

Van, ahol döbbenetes változások történtek: Santa Roma egykori településéből például a víz alól csak a harangtorony teteje látszott ki, amióta az 1960-as években  a katalóniai víz- és energiaellátást megkönnyítendő megépítették a helyi duzzasztógátat.

A 11. századi templom azonban mostanra a konstans aszálynak köszönhetően újra szárazra került, és azóta turistacsoportok tucatjai keresik fel az épületet. Ennek hatásait a közeli Vilanova de Sau lakosai is élvezik, ahol a polgármester, Joan Riera külön örül annak, hogy a térséget a szárazság miatt ennyit mutogatják a híradóban, hiszen legalább az idegenforgalmuk fellendül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár