2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A reneszánsz másodvirágzása Sárospatakon

2008. május 12. 15:34

A reneszánsz másodvirágzása a Perényiek és a Rákócziak korában címmel nyílt kiállítás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatak várában.

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában még pénteken nyílt meg a különleges kiállítás, amely visszarepíti a látogatót a 16-17. századba.

Az augusztus végéig látogatható tárlat elsődlegesen a Mátyás királyt követő késő reneszánsz művészet megjelenítésére vállalkozik, amelyen mind az udvari-olasz és a provinciális reneszánsz stílusjegyei fellelhetőek. Gazdag műtárgy-együttesek idézik fel a 16-17. században virágzó felső-magyarországi késő reneszánsz építészetét, tárgyi kultúráját, művészettörténeti, történelmi jelentőségét.

A kiállítás vezérvonala a virágos reneszánsz, s ennek gyönyörű példája Sárospatak. A kertek, virágok mindig is kedvesek voltak a 16-17. században Patak nagyasszonyai számára, Lorántffy Zsuzsanna Gombos-kertjét például a kor legnagyobb költője, Balassi Bálint is megénekelte, hiszen többször megfordult a vár falai között.

A kertek, virágok motívumai díszítik egyebek mellett az építészeti kőfaragványokat, bútorokat, textíliákat, fegyvereket, ötvöstárgyakat, a korszak kiemelkedő emlékeit, a kiállításon bemutatott különleges műtárgyakat.

A kiállítás címe utal a sárospataki vár történelmére, ugyanis a Perényi- és a Rákóczi-család nevéhez fűződő épület a magyarországi késő reneszánsz legépebben megmaradt épületegyüttese. A 16. század az építés évszázada, míg a 17. század a virágzásé, a fénykoré. Mindkét család a politikai szerepe és a gazdasági lehetőségei által maradandót alkotott ebben az időszakban, s a nagyhírű Sárospataki Kollégium kiemelkedő támogatóiként hozzájárultak ahhoz is, hogy a város a protestáns-humanista műveltség központjává váljon.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár