2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Festetics kastélyban is véget ért a második világháború

2008. április 27. 15:30

Bajnai Gordon avatta fel Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum részeként uniós támogatással megvalósított új Vadászati és Történelmi Modellvasút-kiállítást.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint a Keszthelyi Georgikont kétszáz évvel ezelőtt megalapító Festetics Györgyöt érdemes példának tekinteni, hiszen európai modernizációt hozott és máig ható kulturális örökséget teremtett. Kastélyának egykori történelmi parkjában a most felavatott új múzeumépület és a benne található gyűjtemények pedig a hosszútávra szóló gondolkodást példázzák.

Az új keszthelyi gyűjtemények avatásán a házigazda Helikon Kastélymúzeum igazgatója úgy fogalmazott: számára most ért véget a második világháború. Czoma László arra utalt, hogy a történelmi kastélyparkban a korábbi évtizedekben a honvédség rendezkedett be, a most nyílt kiállításoknak otthont adó épület egykoron a hírszerzés dunántúli központja volt.

A 25 hektáros park rekonstrukciója az új épület átalakításával kezdődött, és eddig 2,5 hektár zöldfelületet újítottak fel. A korábban a honvédség által felépített 59 épületből 57-et lebontottak - sorolta Czoma László. A vadászati múzeumban 1200 négyzetméteren öt földrész közel 500 állatfajának trófeái és kitömött példányai tekinthetők meg, valamint egy ritkaságokat is bemutató fegyvergyűjtemény kapott még helyet.

A történelmi modellvasutak kiállításán 146 motoros szerelvény robog a zalai vonalakat, a déli vasút nyomvonalát, valamint a semmeringi és a nürnbergi vidéket idéző terepasztalon. Építéséhez több mint két kilométernyi hosszúságban használtak fel síneket, a számítógép által vezérelt közlekedéshez pedig 14 kilométernyi kábelt szereltek be a terepasztalba.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár