2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Shakespeare templomát

2008. április 1. 13:00

A londoni East End alatt minden bizonnyal megtalálták a Bárd egykori temetőhelyét, ahová az előtte tisztelegni vágyó zarándokok is járhattak. A régészeti vizsgálat azonban még várat magára.

Az új kutatások szerint az egykori St. Leonard templom a londoni East End mai virágágyásai és utcakövei alatt található, és Shakespeare korának több vezető színészét - például Richard Burbage-et, aki elsőként bújt Hamlet, Othello vagy Lear király bőrébe is -, sőt sokak szerint magát a Bárdot is oda temethették.

Nem meglepő hát, ha a templom kiemelt zarándokhelynek számított. Az előzetes kutatások szerint lehet, hogy az évtized egyik régészeti szenzációjával állunk szemben, ugyanis a föld alatt egy igencsak különleges időkapszulába zárva talán a templom egy része, így talán Shakespeare eredeti sírja is előkerülhet majd.

A régóta elveszett és elfeledett épületet London keleti részén, Shoreditch közepén azonosították. A templomot a 18. században bonthatták le, és a nyomait is eltüntették. A területen később egy új templomot emeltek, ám azt az eredetitől kicsit távolabb építhették meg.

Shakespeare több évig élt Shoreditch-ben, és minden bizonnyal ebbe a templomba járhatott. A korban a régió a művészek és színjátszók paradicsoma volt, és leginkább kocsmáiról, prostituáltjairól és az erőszakról ismerték. Mivel London területén a színdarabok és színházak hivatalosan be voltak tiltva, az attól északra elterülő Shoreditch vált a színészek és írók gyülekezőhelyévé. Az itteni templomba járt Christopher Marlowe, majd később Ben Jonson, a Bárd közeli barátja és riválisa is. Szintén itt keresztelhették meg Edmund Shakespeare-t, a darabíró unokaöccsét, aki azonban pár napos korában elhunyt.

Az eredeti templom maradványai a mai utcaszint alatt közel három méterrel lehetnek, és azok nagy része talán még ma is állhat. A helyi apát, Paul Turp tiszteletes szerint ennek az az oka, hogy a templomot nem rombolták le teljesen, hanem nagy részét feltöltötték, hogy a terület egy szintbe kerüljön a közeli utcákkal. Elmondása szerint a helyszín azonosítása után a következő lépés a régészekre vár, akiknek a terület igazi kincsesbánya lehet majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár