2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 félresikerült kivégzés a történelemből

2024. június 19. 20:20 Múlt-kor

III. Richárd angol király unokahúga, a 19. században boldoggá avatott Margaret Pole 1541-es kivégzésekor annyira kapálózott, hogy a tapasztalatlan hóhérnak csak a tizenegyedik csapásra sikerült lefejeznie.

Kivégzés

1. 1457-ben Hunyadi László fejét három csapással sem sikerült elválasztani törzsétől. A korabeli szokásjog szerint az elítéltnek kegyelem járt volna, ám a bakó negyedszer is lesújtott, és ezúttal már sikerrel járt.

2. III. Richárd angol király unokahúga, a 19. században boldoggá avatott Margaret Pole 1541-es kivégzésekor annyira kapálózott, hogy a tapasztalatlan hóhérnak csak a tizenegyedik csapásra sikerült lefejeznie.

3. Stuart Mária egykori skót királynő 1587-es kivégzésekor a hóhér elsőre csak a feje hátsó részét találta el. A második csapás már sikeres volt, de egy apró ín még ekkor is összekötötte a fejet a törzzsel. Amikor a hóhér diadalittasan felemelte a hajánál fogva, a fej a földre esett. Kiderült, hogy Stuart Mária parókát hordott.

4. II. Károly angol király udvari hóhéra, Jack Ketch ügyetlenségéről vált hírhedtté. Annyira rosszul végezte a dolgát, hogy neve az angolban a hóhér, a Sátán és a halál szinonimájává vált. Ketch az 1683-ban árulásért elítélt Lord Russell fejét olyan ügyetlenül vágta le, hogy a feldühödött tömegek lecsillapítása érdekében nyilvános bocsánatkérésre kényszerült.

5. A 15 éves Louison Cartouche-t, a hírhedt francia Cartouche-banda tagját 1722-ben arra ítélték, hogy két órán át a hónaljánál fogva legyen felakasztva. Bár csak megaláztatásnak szánták a procedúrát, a fájdalomtól sokáig üvöltő elítélt egy idő után elhallgatott, nyelve pedig kilógott a szájából. Hamarosan kiderült, hogy már nem lélegzik.

6. A máglyahalálra ítélt nőket általában megfullasztották, mielőtt testüket elégették volna. 1726-ban egy angol hóhérnak ez olyan rosszul sikerült, hogy csak az elítélt, Catherine Hayes agyának szétloccsantásával tudta megakadályozni, hogy élve elégjen.

7. Franciaországban a XV. Lajos ellen sikertelen merényletet elkövető Robert-François Damiens-t ítélték utolsóként – 1757-ben – lovak általi felnégyelésre. Amikor a lovak már egy órája húzták négy irányba, az elítélt még mindig életben volt. Az egyik ló még össze is esett, és végül késsel vágták le Damiens végtagjait.

8. A villamosszékben elsőként – 1890-ben – kivégzett Wiliam Kemmler az első, 17 másodperces áramütés után még életben volt. A második következtében erei szétrobbantak, teste pedig lángra kapott.

9. Az új-mexikói Clayton városának első akasztása 1901-ben nem sikerült túl jól. A hóhérok gyatra munkája következtében Thomas Ketchum törvényen kívüli feje a csapóajtó kinyílásának pillanatában leszakadt testéről.

10. Arizonában utolsóként a kétszeres gyilkos Donald Hardingot végezték ki gázkamrában, miután tíz perc kellett hozzá, hogy borzalmas kínok között, rángatózva kiszenvedjen a ciánfelhőben. Utolsó mozdulataival az államügyésznek mutatott be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár