2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új könyv a pajzán Shakespeare-ről

2007. január 10. 13:15

William Shakespeare nemcsak minden idők leghíresebb drámaírója volt, hanem megrögzött malackodó is, ahogy ezt Pauline Kiernan angol kutató dokumentálja a Filthy Shakespeare (Malac Shakespeare) című könyvében.

Elég végigfutni a 23 fejezeten, amelyekre a szerző felosztja a rendelkezésére álló bőséges anyagot. A témák között nemi szervek, közösülés, erekció, felláció, prostitúció szereplenk a leggyakrabban.

A nagy "bárd" igen találékony volt, a hímvesszőre például 87 különböző kifejezést használt - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Kiernan azonban az előszóban elmagyarázza az obszcenitás miértjét: a Globe, ahol Shakespeare szerepelt, a londoni Bankside vöröslámpás házai között működött, egy olyan negyedben, ahol az illetlen szavakra különleges argót használtak, és abban az időben a színházi rendezés szegényessége miatt a darabok nem annyira a szemnek, hanem inkább a fülnek nyújtottak élvezetet.

A 3 ezer néző pedig, amely a Globe-ot benépesítette, nagyra értékelte a szexuális jellegű szövegeket, a kétértelmű szójátékokat. A színház akkor az utca emberének hangján, faragatlanul, mindenki számára érthetően szólalt meg.

Négy évszázad alatt a klasszikus szövegeket megtisztították, ezzel azonban a szerző szerint meg is fosztották azokat a legélvezetesebb részektől. Kevesen tudják például, hogy még a légies Ophelia is keresetlen egyszerűséggel jellemezte az eredetiben Hamlet felajzott állapotát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár