2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Amikor a történelem csak díszlet

2008. január 4. 12:00

Történelmi filmeket ismertető sorozatunk harmadik felvonásában olyan művek közül válogattunk, amelyek csupán háttérként használják fel a történelem viharait.

Színes alapanyag csupán

Vágy és vezeklés (2007)

A történet: Ian McEwan regényének adaptációjában a kertész fia beleszeret munkaadója lányába, ám annak húga félreért egy szökőkútbeli mártózást, és féltékenységével mindenki életét tönkreteszi. A feloldozás a film végén csak költői formában érkezik meg.

A háttér: A 30-as évek vidéki Angliája után csöppenünk a dunkerque-i kiürítés helyszínére, amelyet a rendező egy nagyszabású, részletes és hihetetlennek ható tablón mutat be. A második világháború egyik kevéssé ismert fejezete a filmnek köszönhetően felejthetetlenné vált.

Miért szeretjük: Az alkotás hangulata utolérhetetlen, a rendezés, a színészek és az operatőr munkája pedig az idei Oscar-szezon egyik leginkább esélyes mozgóképévé varázsolta az irodalmi alapanyagot.
A Da Vinci-kód (2006)

A történet:
Nincs olyan ember a földön, aki ne ismerné az ezredforduló összeesküvés-elméletét: Jézus viszonyát Mária Magdolnával, és az abból született örököst, akinek utódai még ma is élnek.

A háttér: Dan Brown szinte mindent összeszedett, amit csak tudott - Leonardo festményeitől a szabadkőműveseken át a Szent Grálig. A történet ettől még hihetetlen és hiteltelen. Ha komolyabb konspirációkra vágyik, a Foucault-ingát ajánljuk.

Miért szeretjük: Hozzáállás kérdése, tisztes iparosmunka vagy halvány adaptáció. Mindenesetre a kódokat digitális effektek hangsúlyozzák, hogy még a töriből gyengébb osztályzatokat szerző nézők is megértsék a mondandót.

The Man from Earth (2007)

A történet:
Búcsúra készül a baráti társaság: egyikük utazása előtt azzal sokkolja egyetemi kollégáit, hogy ő valójában cro-magnoni ősember, aki kétezer évvel ezelőtt forradalmi dolgokkal kísérletezett. A szkepszist hirtelen hit, majd kiábrándulás követi.

A háttér:
A történet a fantázia szüleménye, a "mi lett volna ha" típusú fejtegetések azonban ebben az esetben igen elmésen, könnyedén és szellemesen mutatják be, hogy miként is érvényesülne egy 14 ezer éves távoli rokon a mai világban. A kétkedő biológus, régész, antropológus és pszichiáter jelenléte (ál)tudományos jelleget kölcsönöz a beszélgetésnek.

Miért szeretjük: 
A film nem a hollywoodi óriásprodukciók eszköztárával hódít, a párbeszédekre épülő sztori mégis lenyűgöz és hamar magával sodor. Csak remélni tudjuk, hogy egy magyar forgalmazó lehetőséget lát majd a tavalyi év egyik legjobb független filmjének behozatalában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár