2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kommunista turizmussal értelmezik újra Vietnam múltját

2007. október 26. 12:00

Ho Si Minh-városban (a volt Saigon) hamarosan egy 6,3 méter magas bronzszobrot emelnek Thich Quang Duc, buddhista szerzetes emlékére.

A kommunista vezetés gyarmati nosztalgiája

A revizionista újraértelmezésben a több évtizedes gyarmatosítás ellen küzdő Vietnam forradalmi múltja háttérbe szorul, és előtérbe kerül a nyugattal való azonosulás és az amerikai háborúval való megbékélés. Az új történelemszemlélet néhány külföldi látogatóra kicsinyíti a konfliktust, és felülemelkedik a meglévő ellenségeskedésen.

Bár az államilag irányított turizmus még ma is sokszor használja az `idegen agresszor` kifejezést, de azt már csak ritkán azonosítják közvetlenül az amerikaiakkal. A turisztikai ipar pedig helyreállítja és átnevezi a gyarmati kor szállodáit, épületeit és utcáit, hogy újjáélessze a turistabarát gyarmati nosztalgiát és hangulatot - írta a Washington Post.

A többmillió dolláros marketingkampány célja a külföldiek figyelmének felkeltése az "új" Vietnam iránt, amely levetette a múltat, és az ősi hagyományokat nyugati hatással ötvözi. Az új szemléletet egy hatalmas, 13 hetes reklámkampánnyal népszerűsítik a CNN televízióban. Az "új" Vietnam a külföldön élő vietnamiakat (az ún. Viet Kieu-kat) is megcélozza, bemutatva, hogy ez az ország már nem azonos azzal, amelyet 1975-ben a déliek megadása után el kellett hagyniuk, félve a kommunisták megtorló akcióitól.

A kommunista uralom kezdetén az amerikai árucikkek és életmód hirtelen megszűnt a dél-vietnami modernizáció jele lenni. Épp ellenkezőleg: a kommunistákat ugyanolyan félelemmel töltötték el, mint a fel nem robbant aknák vagy mérgező vegyi hulladékok. Szerintük az amerikai befolyás "megmérgezte" sok millió fiatal vietnami lelkét. Az ország most azonban megnyitja kapuit a nyugat előtt, az idén csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez, valamint kereskedelmi és befektetési megállapodásokat kötött az Egyesült Államokkal. A külföldön élő vietnamiak és Amerika közötti, egykor veszélyesnek tekintett szövetség most már jelentős piaci értéket képvisel a külföldre tekintő, piacorientált kommunista irányítású kormány számára.

Turisztikai szerepe lett

A helyzet iróniája viszont abban rejlik, hogy miközben a kommunista párt új történelemszemlélete sok előnnyel jár mind politikai, mind gazdasági téren, és javítja a kapcsolatot Amerikával, "a gyarmatosítás iránti nosztalgia éppen a kolonizáció visszatérését jelentheti" - írja Laurel Kennedy és Mary Rose Williams a vietnami turizmusról írott, nemrég megjelent elemzésükben. A gyarmati elnyomás ellen hajdan oly erősen küzdő vietnamiak gyermekei most a nyugat által irányított turisztikai iparból élnek: lassan megszokottá válnak az olyan hatalmas beruházások, mint Greg Norman, ausztrál profi golfjátékos 18 lyukú golfpályája, amelyet a Da Nang városának volt amerikai katonai bázisán építenek egy 350 szobás üdülőhely keretében.

Az állami ellenőrzés alatt álló turizmus bevételeit természetesen szétosztják a kommunista párt modernkori feudális rendszerén keresztül, és az ezt felügyelő számtalan minisztérium és bizottság tagjai közül kerülnek ki a projektek legnagyobb haszonélvezői.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár