2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Tankönyvben a vörös khmerek rémtettei

2007. július 3. 12:00

A vörös khmerek által elkövetett bűnök a mai napig nem szerepelnek a kambodzsai tankönyvekben, ezért az iskolás gyerekek gyakorlatilag semmit sem tudnak az 1970-es évek eseményeiről.

Kambodzsa sok olyan látványosságot kínál, amelyek a vörös khmerek rémtetteivel függnek össze: a népirtást megörökítő múzeumban például kínzóeszközök és tömegsírok fogadják a lelkes turistákat. A kommunista rezsim bűnei azonban eddig nem szerepeltek a tankönyvekben. `Ez Kambodzsa fájdalmas gyógyulási folyamatának kezdete lehet` - véli a 26 éves Khamboly Dy, aki a vörös khmerek elleni bizonyítékok összegyűjtésével foglalkozó független Dokumentációs Központ munkatársaként dolgozik. `Semmi sem tudja jóvátenni a kambodzsai nép szenvedését, de számukra a legjobb kárpótlás a történelem megismerése lehet.`

Forrás: EPA
A könyv épp jókor jelenik meg, hiszen Kambodzsa hamarosan végre nemzetközi bíróság elé állíthatja népirtásért és az emberiség ellen elkövetett bűntettekért a vörös khmerek még élő vezetőit. A tankönyv azonban nem jut el minden iskolába: a most megjelent 3000 példány könyvtárakba, egyetemistákhoz és tanárokhoz kerül. Ha viszont sikerül pénzt szerezni, többet is nyomnak belőle. Az amerikai David Chandler, számtalan Kambodzsáról szóló könyv szerzője szerint a nyílt számadás már régóta esedékes. A kormány "nem sok hajlandóságot mutat, hogy megjelentessen egy ilyen könyvet, vagy legalábbis nem érzi sürgetőnek a múlt feltárását." Szerinte ennek az lehet az oka, hogy a hajdani vörös khmer vezetők közül néhányan ma is magas tisztséget töltenek be.

Az 1,7 millió embert kiirtó vörös khmer rémuralomról eddig csak külföldiek vagy a tengerentúlon élő kambodzsaiak írtak. Ezek közül az írások közül is csak igen keveset fordítottak le kambodzsai nyelvre, és azok is igen drágák. Bár a rezsim rövid története 2002-ben megjelent egy középiskolai tankönyvben, azt hamarosan visszavonatták, mert politikai feszültséget keltett Hun Szen miniszterelnök és korábbi szövetségese Norodom Ranariddh herceg között. A könyv ugyanis csupán Hun Szen pártjának 1998-as győzelmét emelte ki, de elfelejtette megemlíteni Ranariddh 1993-as győzelmét Hun Szen felett. Pártja akkori veresége ellenére Hun Szennek sikerült hatalomban maradnia, és 1997-ben végleg kiütötte a hatalomból Ranariddh herceget. Nem elhanyagolható az sem, hogy a két politikus közötti rivalizálás miatt Kambodzsa egész modernkori történetét törölték az iskolai tananyagból.

Forrás: EPA
Könyvében Khamboly Dy bizonyos múltbeli történésekkel kapcsolatban óvatosan fogalmazott: ilyen volt a vietnami csapatok bevonulása és a vörös khmer uralom megdöntése is. Hun Szen követői szerint ugyanis a vietnamiak nem voltak megszállók, az ellenfelei viszont mindig is annak tartották őket. Khamboly Dy tehát azt írta, hogy a vietnamiak a kambodzsai ellenállási mozgalommal (amelyhez Hun Szen is tartozott) "utat törtek Kambodzsába". "Ez tény. Hogy megszállóként vagy felszabítóként érkeztek, az már politikai értelmezés kérdése" - véli Dy.

A kormány Khamboly Dy könyvét csak a később megírandó történelemkönyvek referenciaanyagaként hagyta jóvá, de általános iskolai használatra nem engedélyezte. A kormány képviselője szerint a könyv ugyan sok hasznos információt tartalmaz, de rosszul érintheti azokat a ma is élő embereket, akik szoros kapcsolatban álltak a vörös khmerekkel.

Az ilyen hozzáállás csak azt "sugallja, hogy a kambodzsai hatóságok minden mentegetőzést felhasználnak, legyen az bármilyen arcátlan, csak hogy ne kelljen szembenézniük a múlttal" - mondta Philip Short, a "Pol Pot: Egy rémálom története" című könyv szerzője. Szerinte Khamboly Dy könyve pontosan és objektiven mutatja be ezt az igen összetett korszakat, és ezért "megérdemli, hogy ne csak engedélyezett írás legyen, hanem kötelező tankönyv, amelyet minden kambodzsai gyereknek el kellene olvasnia."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár