2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Esterházy-kód nyomában

2007. június 7. 18:00

Kitalált rejtélyekkel és sohasem létezett titkos szövetségekkel túlzó bőséggel ellátó korunkban már észre sem vesszük a valóban finom jelzéseket.

Ezek az üzenetek sokkal csodálatosabbak és izgalmasabbak bármelyik kitalált esetnél, legyen az akár a világ legagyafúrtabb elméje által megalkotva is. A mesterművek megrendelőitől és az alkotó mestererektől ugyan sohasem volt idegen, hogy elvonatkoztatott üzenetet adjanak a létrehozott alkotásnak, ám ezek nem összeesküvéseket lepleztek le, hanem a megrendelők értékrendjének megfelelő elveket képviselték.

Az Esterházy-kastély dísztermének mennyezetét ékesítő csodálatos falfestmény témáját jól ismerjük, jelentése sohasem volt titok a szakemberek számára, azonban a terem kialakításának volt egy olyan összetett üzenete is, amelyet csak nemrég fejtettek meg.

Az üzenetet dekódoló "kriptográfus professzor" ezúttal Pintér Attila restaurátor volt, aki a munkák előkészítése közben jött rá, hogy a mennyezetet beborító falfestmény, a terem sarkaiban elhelyezett, évszakokat megjelenítő négy szobor, a hatalmas méretű tükrök és a köztük lévő falrészeket egykor borító nagyméretű pannók, a bőséges aranyozás és ezüstözés által keltett ragyogás mind azt hivatott érzékeltetni a vendégekkel, hogy a napisten palotájába nyertek bebocsájtást.

A díszterem üzenetéről, kialakításának titkairól a Szép Magyarország magazinban olvashatnak részletes képriportot.

A lap további tartalmából: Napfivér, Holdnővér - a debreceni református Nagytemplom története, Hazai főúri lakok - a fáji Fáy-kastély, Múzeum - a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont, Poszter - Szádvár, Gótikus műemlékeink -a gyöngyössolymosi templom, Öskü - Az ezeréves gomba faluja, az Erzsébet Királyné Emlékév és a Szent Erzsébet Emlékév programja.

www.szepmagyarorszag.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár