2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Konferencia a történelmi klímaváltozásokról

2007. május 14. 17:00

Geológusok, meteorológusok és történészek elemzik majd a múltbéli klímaváltozások különböző aspektusait a PAGES 2007 projekt keretében csütörtökön Budapesten.

A konferenciát szervező Demény Attila, az MTA Geokémiai Kutatóintézet tudományos osztályvezetője szerint az 1991-ben indult PAGES nemzetközi projektben több mint 100 ország 3800 kutatója vesz részt. A projekt 19 regisztrált magyar résztvevője most első ízben számol be hazai konferencián a kutatásairól.

Az MTA Geokémiai Kutatóintézetén belül tavaly alakult a Geokémiai és Paleoklimatológiai Csoport. `A paleoklimatológia a földtörténeti múltban lejátszódó változásokat vizsgálja, meghatározza ezek jellemzőit, a hőmérsékletet és csapadékmennyiséget, illetőleg a változások okait vizsgálja` - hangsúlyozta Demény Attila, hozzátéve, hogy ezekkel az adatokkal az esetleges jövőbeli folyamatok felvázolását segítik. Beszámolója szerint vizsgálataik skálája a globális, 100 millió éves periódust felölelő változásoktól a helyi, néhány hetes időtartamú eseményekig terjed.

Kedvelt téma a radikális változás: Holnapután 

"A globális kihalási eseményekkel is foglalkozunk. Az köztudott, hogy a kréta és a tercier (harmadidőszak) határán, mintegy 65 millió évvel ezelőtt egy hatalmas kataklizma hatására kipusztultak a dinoszauruszok. Az már kevésbé ismert, hogy 250 millió évvel ezelőtt volt egy ennél sokkal nagyobb kihalási esemény, amikor az akkori fajoknak feltételezhetően a 95 százaléka kipusztult"
- mutatott rá. Ismertetése szerint a csoport cseppkövek és édesvízi mészkövek vizsgálatával is foglalkozik, amelynek révén néhány évszázados, vagy akár évtizedes periódusokra le lehet bontani a klímaváltozásokat. "Néhány éves eseményeket is tudunk rögzíteni" - mondta Demény Attila.

A klímaváltozással kapcsolatos téves nézetekkel kapcsolatban utalt arra, hogy nemrég a média "minden idők legmagasabb szén-dioxid szintjéről" adott hírt. "A dinoszauruszok korában, 100-200 millió évvel ezelőtt a mostani széndioxid-értékeknek az öt-tízszerese volt a légkörben. Tudni kell azonban, hogy amikor azt mondjuk, hogy a múltban volt már klímaváltozás, nem kell semmitől sem tartani, azt is tegyük hozzá, hogy akkor fajok haltak ki miatta" - mondta. "Nem riogatásról, hanem tudományról van szó" - hangsúlyozta Demény Attila, aki szerint mindenképp ismerni és figyelembe kell venni a múltbéli hatásokat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár