2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyilvános az őskori ingatlanosok kiskátéja

2007. április 16. 16:15

Egy új tanulmány szerint az őskori britek is előre meghatározott szempontok alapján választottak maguknak lakhelyet.

A három éven át készített tanulmány készítői a Yorkshire-i Dales mellett 230, míg az észak-angliai Peak Districtben 190 barlangot vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy i.e. 4000 és 2000 között az ősemberek előre meghatározott feltételek alapján választottak maguknak lakóhelyet.

Csodás kilátás

Az English Heritage történeti környezetet vizsgáló programsorozatának részeként lefolytatott vizsgálat során az amatőr barlangászok által szívesen választott barlangokat térképezték fel, ám végül a mesterséges barlangokat, bányajáratokat és grottákat is megvizsgálták.

Andrew Chamberlain, a Sheffieldi Egyetem régészeti tanszékének vezetője szerint az őskori lakhelyválasztás során sokat nyomott a latban a barlang bejáratának mérete, a járatok nagysága, illetve a kelet vagy nyugat felé néző bejárat is. A legkelendőbbek a magasan fekvő és a teraszos bejáratú barlangok voltak - állítja.

Escape to country: a zöldövezeti apartman

A régészek a kutatás során arra is rájöttek, hogy Peak District népszerűbb volt a Yorkshire-i barlangoknál. Chamberlain szerint ennek oka, hogy a terület még ma is egy jó minőségű agrártérséghez tartozik, és ez így lehetett 6000 évvel ezelőtt is.

Lehetséges azonban, hogy a barlangokat intenzívebben hasznosították: az őskori emberek ugyanis nem csak laktak a barlangokban, hanem ott folytatták rituális tevékenységeiket, sőt még oda is temetkeztek. A kutatók szerint a most összegyűjtött adatok és az ezekből meghatározott fő kritériumok a jövőben segíthetnek meghatározni, hogy mely barlangokban érdemes régészeti emlékek után kutatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár