2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szakácskönyvek és ritka metszetek az árverések favoritjai

2007. április 2. 18:30

Ötszázharminc történeti, vallástörténeti, irodalmi munkát, folyóiratot és periodikát, kéziratot és szakkönyvet vittek kalapács alá a Honterus Antikvárium aukcióján.

Elvitték a ritkaságnak számító, 1687-ből való és a magyarországi török háborúkról szóló kis kötetet, amely a szöveg mellett 24 rézmetszetes magyar városképet és Belgrád látképét is tartalmazza. A latin nyelvű könyvért 220 ezer forintot fizetett a vevő. Ugyanennyit adtak a 22 kötetes és 1896 és 1905 között megjelent Világtörténet jó állapotban lévő sorozatáért.

Bod Péter Bázelben, 1760-ban kiadatott, négy térképpel illusztrált  egyház- és világmagyarázata 90 ezer forintos kikiáltási árról indult, és 170 ezer forintért talált vevőre. Derhám Viliám (W. Derham) Physico-Theologiáját angolból magyarra fordítva 1793-ban jelentették meg Bécsben. A díszes, aranyozott gerincű kötet kikiáltási ára 20 ezer forint volt. Ám sokan szerették volna megszerezni, így aztán nyolcszoros áron ütötték le.

Ritka és különleges judaika Paul Weidner munkája, amelyben a keresztény és a zsidó hittételeket hasonlítja össze. A nyomtatvány hazai könyvészeti vonatkozása, hogy 1559-ben az egyik legelső nyomdász, Hoffhalter Rafael sajtója alól került ki, Bécsben. Emeli a könyv értékét, hogy iniciáléi Holbein metszetek után készültek. Ezért aztán nem volt sok érte a 120 ezerről 230 ezer forintra licitált ár sem. Ennél magasabb áron, 330 ezer forinton, csak II. Rudolf igen szép címerképű pergamen oklevele kelt el. A Wagner Kolozsvári Mihálynak nemességet adományozó címeres levél Prága várában kelt, 1603. február 4-én.

A Szatsvay Sándor által indított, majd (miután a francia forradalom iránti rokonszenve miatt eltiltották) az őt követő Decsy Sámuel szerkesztette egyik első magyar nyelvű sajtótermék, a Magyar Kurir is igazi unikum. Egy Ausztráliában élő magyar nemesi család leszármazottjaitól került az árverésre az újság ötödik évfolyamától, 1791-től, egészen 1798-ig szólóan, évenként több kötetbe összekötve. Egy-egy évfolyam kikiáltási ára 60-80 ezer forint között volt, ám valamennyi árát 120-150 ezer forintra verték fel.

Élénk verseny folyt a 18-19. századi szakácskönyvekért, a régi közigazgatási kiadványokért, korai térképekért és földrajzi sorozatokért, vadászati témájú kiadványokért. Jó áron talált gazdára Vámbéry Ármin levele, József főherceg cigány nyelvtana, egy Czuczor Gergely könyvtárából származó könyvjegyzék, és megadták az árát Takáts Sándor 14 kötetnyi  művelődéstörténeti sorozatának is.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár