2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismeretlen Kodály-felvétel a tévében

2007. március 12. 08:00

Negyven évre dobozba zárt, szinte ismeretlen képkockákat mutatott be Kodály Zoltánról szombaton este a Magyar Televízió (MTV), amely ezt követően a Magyar Rádió zenei együtteseinek ünnepi Kodály-estjét sugározta az m2-es csatornán.

A mintegy kétperces filmfelvétel a zeneszerző 1966-os, utolsó vidéki útján készült, és Rózsa Ferenc karnagy kutatása nyomán került elő a szombathelyi városi archívumból. `Az egykor a Vasi Mozaik filmhíradóban bemutatott részletet a Magyar Televízióban restaurálták, s negyvenévi dobozba zárt hallgatás után a nagyközönség a szombati koncertfelvétel előtt tekinthette meg először` - olvasható a tévé közleményében.

Az MTV a felvétel lejátszása után azt a koncertet sugározta, amelyet Kodály Zoltán halálának 40. évfordulója alkalmából március 3-án rendeztek meg a Művészetek Palotájában. A hangversenyt a Magyar Rádió gyermekkórusa a Nagyszalontai köszöntővel nyitotta meg, azt követően a rádiókórus a Missa brevist szólaltatta meg, majd ismét gyermekkari darabok következtek. Az első részt Kodály Zoltán egyik drámai műve, a Jézus és a kufárok zárta. A szünet után a Psalmus Hungaricus hangzott el.

A jubileumi évet Kodály Zoltán születésének 125. és halálának 40. évfordulója tiszteletére hirdették meg. A magyar zeneszerzés, népzenekutatás, zenepedagógia és művelődéstörténet kiemelkedő alakja 1882. december 16-án született és 1967. március 6-án hunyt el.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár