2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elvarázsolt kastélytól a szecessziós zsinagógáig

2007. február 5. 15:00

A Szép Magyarország magazin legújabb száma ellátogat az edelényi L'Huillier-Coburg-kastélyba, a hódmezővásárhelyi zsinagógába és Shéner Mihály Meseházába is.

Meseház a kastélyok árnyékában

Elvarázsolt kastély a Bódva partján - az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély
L'Huillier Ferenc egri várparancsnoknak a Bódva-folyó mellett, egy mesterségesen kialakított szigeten álló kastélya különleges értéke a kora barokk időszak hazai építészetének. A kastély emeleti termeit ékesítő, a hétköznapok örömeit, az élet szépségét hirdető rokokó falképei pedig a kor legteljesebben fennmaradt világi falképegyüttesei közé tartoznak.

Szecessziós zsinagóga Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely házai fölé emelkedő templomtornyok jól mutatják, hogy az alföldi város befogadta valamennyi történelmi egyház híveit. Egyaránt jelen van a városban a római katolikus, a református, az unitárius, az evangélikus, a görögkeleti és a zsidó vallás háza. Közülük is kiemelkedik szépségével, egyedi stílusával a néhány évvel ezelőtt példásan felújított zsinagóga. A magánházaknál tartott szertartásoktól az országos összehasonlításban is jelentősnek számító, szecessziós zsinagóga megépítéséig eltelt, aránylag rövid időszak nemcsak a váráshelyi zsidóság megerősödésének időszakával, hanem az alföldi város egyik virágkorával is egybeesik.

Fallabirintus tükörországban- az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély
Iszkaszentgyörgyön az egymást váltó tulajdonosok közül szinte mindenki hozzáépítette a kastélyhoz a saját igényeit kiszolgáló új részt (vagy végrehajtotta az annak megfelelő átalakítást), így alakult ki a ma látható épületegyüttes, amelynek alaprajza sokkal inkább hasonlít egy labirintuséra, mint egy klasszikus főúri rezidenciáéhoz.

Európa kulturális faluja- Palkonya

Három évvel a nagy esemény előtt, amikor Pécs lesz Európa egyik kulturális fővárosa, egy másik Baranya-megyei település, Palkonya lesz a házigazdája a hasonló elven létrehozott Európai Kulturális Falu (Cultural Village of Europe) elnevezésű programsorozatnak. Ezt a mozgalmat 10 évvel ezelőtt alapította tizenkét falu -különböző európai országokat képviselnek-, és közülük kerül ki minden évben az az egy, amelyik vendégül látja a többit.

Shéner Mihály Meseháza Békéscsabán

A játék Isten mosolya, vallja Shéner Mihály, kinek gazdag mesevilágát Békéscsaba fogadta be. A meseházi figuráknak -viráglányoknak, a hetyke huszároknak- a Békési úton találtak megfelelő otthont, két régi parasztházban. Egyikbe rendezték be a kiállítást, míg a másik különböző foglalkozásoknak ad helyet. A két ház közös udvarán álló kukoricagóré pedig -eredeti helyzetéből elfordítva- alkalmassá vált arra, hogy bábelőadásnak illetve kisebb darabok eljátszásának legyen az otthona.

Kozma Lajos élete és munkássága

Kozma Lajos (1884-1948) a 20. század magyar építészetének és iparművészetének legnagyobb hatású, nemzetközileg is elismert alkotói közé tartozik. Az Iparművészeti Múzeumban most látható kiállítás Kozma nagyívű pályájának egyik legizgalmasabb fejezetét, az 1930-as évekbeli építészeti és belsőépítészeti tevékenységét mutatja be, igen értékes és látványos rajz és fotóanyaggal, melyek nagyobb részét eddig még nem láthatta a nagyközönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár