2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Elkelt a törcsvári Drakula kastély

2007. január 29. 08:00

A Drakula grófról elhíresült törcsvári (Bran) kastélyt meglepő gyorsasággal adták el "egy tengeren túli cégnek" - jelentette a Mediafax román hírügynökség csütörtökön.

A kastélyt tulajdonosa, Habsburg Domokos eredetileg Brassó számára tett eladási ajánlata érvényét vesztette - mondta a tisztségviselő, de jelezte: a román állam elővételi joggal rendelkezik a kastélyra. A vevő nevét egyelőre nem közölték.

A kommunista kormányzat által kisajátított várkastélyt Habsburg Domokos 2006-ban visszakapta a román államtól, mint Mária egykori román királyné unokája. Az erről szóló szerződésben a román állam három évre szóló elővásárlási jogot biztosított magának. A Habsburg-örökös 60 millió euróért kínálta megvételre a kastélyt a román államnak.

Most "ennél jóval többért", feltehetően több mint százmillió euróért adták el - jelentette ki Cancescu, aki a román kultuszminiszterre hárította a felelősséget Habsburg Domokos döntéséért. Adrian Iorgulescu kultuszminiszter "tisztességtelenül magasnak" találta a Habsburg herceg által kért árat.

Törcsvár (Bran) évek óta sok turistát vonz, mivel a kastélyt kapcsolatba hozzák a Drakula néven elhíresült Vlad Tepes román fejedelemmel. Az először 1377-ben említett várkastélyt Brassó polgárai építtették a város védelmére. A XX. század elején Mária román királynénak, Habsburg Domokos nagyanyjának ajándékozták.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár