2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Luxusszálló lesz az erdélyi Versailles-ból

2007. január 26. 08:00

Hétmillió euróból épülhet exkluzív hotellé a mai Románia területén fekvő bonchidai Bánffy kastély. A gyönyörű, 18. századi épület felújítása várhatóan 15 évig tart majd.

A bonchidai Bánffy-kastély a barokk korban Magyarország egyik legpazarabb kastélya volt, jelenleg az egyik legromosabb állapotú a hasonló épületek között. Ennek az állapotnak azonban a jelek szerint vége, hiszen, amint az a budapesti Román Turisztikai Központ hírlevelében olvasható, hétmillió eurós, vagyis körülbelül 1 milliárd 774 millió forintos költséggel rendbe hozzák a műemléket. A hivatalos tájékoztatás szerint a 15 éves felújítást követően az épületet elsősorban idegenforgalmi célokra hasznosítják majd.

A legszebb erdélyi barokk műemlék felújítását a történelmi épületek megőrzésének nagy-britanniai intézete is támogatja. A Transsylvania Trust összesen 49 évre vette haszonbérbe a bonchidai Bánffy kastélyt, amelyben luxusszállodát szeretnének építeni, de a projektet ugyancsak támogatja anyagilag Károly herceg a Charles of Wales Charitable Trust nevű alapítványon keresztül. A komplexumban lesznek éttermek, de ugyancsak helyet kap majd benne konferenciaterem, turisztikai információs központ és kézműves műhelyek is, segítve egyúttal a helybéliek megélhetését.

Bonchida felvirágozatása egyébként nagyrészt a tizennegyedik században beköltöző Bánffy családnak köszönhető. A mezővárossá előlépett település kiváltságos rangja és a városba áramló pénz bőven fedezte a korábbi udvarház várkastéllyá bővítését. Így születhetett meg az "Erdély Versailles"-a, amely az egyik legnagyszerűbb építménynek számított a középkorban. Azonban amíg a tizennyolcadik század derekán a luxus és fényűzés fellegvárának számított a világháború utolsó éveiben a nácik egyszerűen felgyújtották.

A pusztítást az épület azóta sem heverte ki, több falát fatámasztékokkal kellett megerősíteni, hogy ne omoljon össze.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár