2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítással ünneplik az első magyar sportújság megszületését

2007. január 17. 16:00

150 évvel ezelőtt jelent meg Pesten az első magyar nyelvű sportújság, és az évfordulóra sajtótörténeti kiállítást szerveznek.

1857. január 15-én jött ki a Landerer és Heckenast nyomdából a Lapok a lovászat és vadászat köréből című 16 oldalas újság, amelyet Bérczy Károly 36 éves vadász, Széchenyi István titkára szerkesztett és adott ki. Abban az időben a sportot fölösleges kedvtelésnek tekintették, de az 1880-as évektől a sportágak fejlődésével párhuzamosan egyre több sportlap jelent meg, mint például 1884 tavaszán a Porzsolt fivérek kiadásában a Herkules testgyakorlati közlöny.

Úri sport volt - Kádár vadászaton, 1981
Nézzen vadászó Kádárt a Múlt-kor műsorában!

Csekő Sándor, aki a Magyar Vadászlap című havi magazint szerkeszti, az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt 150 évben 41 vadász- és 12 lovas lap, valamint 100-on felüli sportlap látott napvilágot. Voltak köztük rövid életű kiadványok, jogutód lapok, névváltoztatással újra kiadott újságok. Csekő Sándor összegzése szerint jelenleg négy vadászlap: a Magyar Vadászlap című havi magazin, a Nimród és a Magasles című fegyverújság, valamint az Élmény-vadász című francia-magyar negyedéves lap jelenik meg, négy lovas újság, mint a Magyar Turf, a Lovas futár, a Lovas Nemzet és a Pegazus.

A főszerkesztő a sportlapok közül az 1903-től megjelenő Nemzeti Sportot és az 1939-től olvasható Képes Sportot említette. A 150 éves születésnap jó alkalom arra, hogy sajtótörténeti kiállításon hívják föl a figyelmet ezekre a sportágakra, egyúttal a lótenyésztés és a vadgazdálkodás helyzetére - tette hozzá Csekő Sándor.

A sportsajtó-történeti kiállítást először február 28-án a Hungexpo 16-os pavilonjában mutatják be, nyáron a Vajdahunyad várban, a Mezőgazdasági Múzeumban, a MÚOSZ székházában, Keszthelyen, a Festetics Kastélymúzeumban és végül Szekszárdon, a Művészetek Házában. Az évfordulós ünnepségsorozat 2007. december 11-én az európai vadászújságok főszerkesztőinek első konferenciájával zárul.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár