2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gladiátorokért rajonghatott a savariai polgár

2006. december 28. 12:00

Gladiátorok a bicskák nyelén

A temető egyik urnás temetkezése a belőle előkerült leletek alapján külön figyelmet érdemel: a sírba helyezett hamvak és a mellékletek ugyanis egy földbe mélyített, fedővel borított kerámiaurna fölött helyezkedtek el. A leletek között egy csont hajtű, Antoninus Piust ábrázoló pénzérme, kerámiakorsók, női fejet ábrázoló borostyángyűrű, üvegpalack, bronz tintatartó található, de közülük - és az egész temető leletanyagából is - kiemelkedik két csontnyelű, gladiátort ábrázoló bicska.

Nézze meg a feltárás képeit galériánkban! 

A gladiátoralakok pajzsán egy-egy név, Pardu(s) és Senili(s) szerepel. Ezek a római nevek önálló jelentéssel is bírnak: Pardus = leopárd, Senilis = öreges (ember). A gladiátorok fegyverzete hiteles, és nagyon aprólékosan kidolgozott. Pardus fegyverzete a murmillo fegyverzetének felel meg: rövid kétélű kard (gladius), nagyméretű téglalap formájú pajzs, és díszes, áttört rácsozatú sisak, bal lábán pedig lábvért. Senilis fegyverei a trák (thraex) harcmodort mutatják: rövid, megtört ívű kard (sica), amely az ellenfél pajzsa mögé irányuló szúrást könnyítette meg, kisméretű, téglalap alakú pajzs, mindkét lábán lábvért, és az előbbitől eltérő díszű, de szintén a teljes arcfelületen lyukakkal áttört sisak. A két gladiátortípus gyakran küzdött egymással az amfiteátrumokban, így a zsebkésnyelek harcospárt ábrázolnak, és feltehetően egy készletet alkottak.

Hasonló bicskák ritkán kerülnek elő a hajdani római birodalom területén. Érdekes ugyanakkor, hogy létezik olyan zsebkésnyél, amelynek felirata meglehetősen hasonlít a savariai példányokra. A hispaniai Emporiae városában (Amporias, Spanyolország) egy hasonló fegyverzetű, szintén Pardus feliratú pajzzsal rendelkező gladiátort ábrázoló bicskanyél került elő, egy Párizsban őrzött zsebkés pedig egy Senilus névvel ellátott trák fegyverzetű gladiátort jelenít meg. A hasonló tárgyak és a Pardu(s)/Pardus valamint Senili(s)/Senilus nevek ismertsége alapján elképzelhető, hogy egykoron tényleg létezett két ilyen nevű és harcmodorú gladiátor a római birodalomban, akik nem csekély hírnévvel bírtak.

A savariai késnyelek utalhatnak arra, hogy tulajdonosuk rajongott a gladiátorokért, ezért becses emléktárgyait magával vitte a sírba, lehetnek azonban hozzátartozók ajándékai is. A leletek jelentőségét egyrészt aprólékos kidolgozásuk, épségük (a zsebkések pengével együtt maradtak meg), valamint felirataik adják, másrészt egyedülálló az a tény, hogy egy helyen, ugyanabból a sírból kerültek elő.

A leleteket az érdeklődők egy közeljövőben megnyíló kiállításon nézhetik meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Urna és tartalmaTéglaládasír leleteGladiátorokBustumTúlvilági kapcsolattartásra szolgáló cserépcsõBustumTéglasírTéglasírCsontvázas téglasírSzárnyas fibulapárBorostyángyûrûDíszített csont hajtûk
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár