2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felavatták Carl Lutz emléktábláját

2006. december 15. 08:00

Leleplezték a második világháború alatt több tízezer zsidó életét megmentő Carl Lutz, volt svájci alkonzul emlékművét szerdán Budapesten, a Szabadság téren.

Az ünnepségen megjelent April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete, Marc-André Salamin, a Svájci Államszövetség nagykövete, Demszky Gábor főpolgármester és Vámos György, a Carl Lutz Alapítvány elnöke. `Carl Lutz eltökélt szándékában állt, hogy minél több magyar zsidó életét megmentse` - mondta April H. Foley, majd hozzátette: `továbbra is együtt kell dolgoznunk azon, hogy a holokauszthoz hasonló szörnyűségek soha többet ne ismétlődjenek meg.`

Marc-André Salamin szerint úgy kell Lutz-ra tekinteni, mint a XX. század legnagyobb és legsikeresebb mentőakciójának kigondolójára és vezetőjére. Demszky Gábor azt mondta: Budapest ma nem lenne az a multikulturális világváros, ha nem ide vezénylik a svájci diplomatát.

Carl Lutz, akit felvettek a világ igazai sorába, a második világháború végéig, 1942-től 1945-ig volt a budapesti svájci nagykövetség alkonzulja. Tevékenysége alatt összesen 72 budapesti házra terjesztett ki diplomáciai védettséget és ennek köszönhetően 62 ezer budapesti zsidó életét mentette meg.

A svéd Raoul Wallenberg, Angelo Rotta pápai nuncius, az olasz Giorgio Perlasca és más semleges országok diplomatáival együtt Lutz hónapokon keresztül szívós munkával próbálta megakadályozni ártatlan emberek haláltáborokba deportálását.
A svájci diplomata érdemeiért Izraelben utcát neveztek el róla, Budapesten pedig a volt gettó bejáratánál emléktábla őrzi nevét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár