2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori Róma a Google Earth-ben

2008. november 12. 16:15

Első alkalommal került háromdimenziós történelmi városkép a Google asztali műholdkép-kezelőjébe: az ókori Róma könnyedén bekapcsolható rétege hamarosan minden felhasználónak elérhető lesz majd.

A várost évszázadok óta tanulmányozzák a történészek és a régészek, és számtalan rekonstrukciós elképzelés született arról, hogy az Örök Város miként nézhetett ki hatalma fénypontján. A most elkészített réteg (layer) a múlt héten már nálunk is bemutatott Gallery rész alatt található, ahol - miután hivatalosan is jóváhagyják ezt a funkciót - elég lesz csupán az Ancient Rome 3D részhez pipát tenni, és máris az i.sz. 320-as Rómában járhatunk, amikor közel egymillióan lakták a települést.

A háromdimenziós modelleket a régészek és más szakértők által 1933 és 1974 között kialakított ókori terepasztal, a Plastico di Roma Antica alapján készítették el, majd a digitalizálás során fotók, és lézeres letapogatással alkották meg az épületek hasonmásait. A Google ebben az esetben is talált partnereket: a digitális rekonstrukciót az Újjászülető Róma Projekt segítségével készítették el.



A Google nyilatkozata szerint a legújabb fejlesztéssel 200 olyan épületet is megtekinthetünk, amelyet a történészek fontosnak tartanak, és amiket a leginkább élethűen próbáltak elkészíteni. A szimulációban összesen 6700 háromdimenziós modell található, és 250 helyszín esetében részletes információkat is kaphatunk a topográfiai adatokról, az ókori irodalmi forrásokról, vagy éppen azokról a tudományos művekről, amelyek valaha megemlítették azt a helyet. Mindezek jelenleg angol, német, spanyol, brazil, portugál, francia, olasz, japán, orosz és holland nyelven érhetők el.

11 épületet, így például a Colosseumot, a Vesta-templomot vagy épp Maxentius bazilikáját belülről is megtekinthetjük. A mai háromdimenziós épületekkel való konfliktus elkerülése miatt a réteg mintegy "lebeg" a térkép fölött.

A bejelentéssel párhuzamosan egyben egy oktatási versenyt is hirdettek az Egyesült Államokban: ennek során interaktív tanórákat kell készíteni az Ókori Róma 3D réteg segítségével, amelyeket a .kml fájlok, és a Google dokumentumok segítségével kell megosztani a céggel. A legsikeresebb tanerők az oktatásban is használható digitális segédleteket nyernek, ám az igazi nyertesek az internetezők, akik az összes előadás anyagát szabadon használhatják majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár