2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fény derült Agatha Christie titkára

2006. október 24. 12:30

Agatha Christie életének egyik legnagyobb rejtélyét fejtette meg egy most megjelent életrajz. A szerző szerint az írónő híres 11 napos eltűnése mögött egy különleges amnézia állt.

Akinek az élete is krimikbe illett

Egy másik rejtély:
találkozás az angol régésszel

A krimikutatók egész mostanáig nem tudták megfejteni a híres írónő életének sötét foltját: Agatha Christie ugyanis 1926-ban nyomtalanul eltűnt, és 11 napig senki sem tudta hová lett. Bár korábban több elmélet is született ennek megmagyarázására, ám most úgy tűnik Andrew Norman orvostörténész megfejtette a titkot - számolt be róla a The Guardian. Az író idén ősszel megjelenő, The Finished Portrait című könyvében orvosi esetek felsorolásával jutott meglepő következtetésre. De a megfejtés előtt lássuk, mi borzolta 80 évvel ezelőtt az angolok kedélyeit.

1926. december 3-ának estéjén az írónő kocsiba ült, és elhajtott Styles-i otthonából, anélkül, hogy erről korábban bárkit értesített volna. Autóját később üresen találták a Guilforfhoz közeli Newlands Cornernél, és az írónőnek sehol nem találták nyomát. Angliában a következő két hét során az eset minden krimirajongó fantáziáját megmozgatta, hiszen az eltűnés körülményei pont olyanok voltak, mintha az írónő szándékosan állította volna be azokat. Az amatőr detektívek hamar elméletekkel is szolgáltak: egyesek szerint az írónő egy közeli forrásba ölte magát, míg mások szerint az eltűnést hűtlen férje, Archie Christie rendezte meg, aki valójában megölette feleségét.

A rendőrségre hamarosan kormányzati nyomás nehezedett, hogy találják meg az írónőt. Mivel a Scotland Yard teljesen tanácstalan volt, ezért az ügy megoldásába a bűn szakavatott ismerőit, Christie híres kollégáit is bevonták. Így a híres Sherlock Holmes szülőatyja, Sir Arthur Conan Doyle és Dorothy L Sayers, a Lord Peter Wimsey kalandjait papírra vető írónő is részt vett a nyomozásban. Doyle az ügyet természetfelettinek titulálta és egy médiumhoz fordult, míg Sayers az eltűnés helyszínén vizsgálódott, amit aztán később egyik regényében fel is használt.

Christie nem sokkal később előkerült, ám ez még több rejtélyt eredményezett: a nyomozók kiderítették, hogy az írónő Teresa Neele néven beköltözött egy Harrogate-i fürdő hoteljébe, ahol olvasta a napilapokat is, de abban saját eltűnését sem ismert fel.

Az esetet többféleképp magyarázták. Egyesek szerint Christie autóbalesetet szenvedett, és ezért nem emlékezett semmire. Egy másik feltételezés szerint pedig az egészet tudatosan tervelte ki, hogy ezzel is megakadályozza férje tervezett légyottját annak szeretőjével.

A korábban orvosként praktizáló Norman szerint azonban az ügy jóval összetettebb: az írónő egy fuga állapotnak is nevezett pszichogén amnéziába esett, amelyet valamilyen trauma vagy komoly depresszió okozhatott. Ez Norman szerint azt jelenti, hogy az írónő a 11 nap alatt egy olyan transzszerű állapotban volt, amikor nem tudott magáról.

A könyv bemutatja azt is, hogy az írónő később feldolgozta akkori kétségbeesését: alig másfél évvel az eset után elvált Christie-től, és hozzáment Sir Max Mallowan régészhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár