2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Múzeumot kap a magyar nyelv is

2006. szeptember 27. 15:00

A maga nemében egyedülálló múzeum nyílik a magyar nyelv tiszteletére a nyelvújító, Kazincy Ferenc falujában a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Széphalomban.

Az Összefogással Tokaj Világörökségéért projekt részeként több mint 400 millió forintból valósul meg a létesítmény, amelynek részleteit hétfőn jelentették be az alapítók. A Magyar Nyelv Múzeumát a nyelvújító Kazinczy emlék mauzóleuma mellett építik meg - tudatta az MTI-vel Martini Emil, a megyei önkormányzat sajtószóvivője.

A Magyar Nyelv Múzeumának épületét Radványi György Ybl-díjas, sátoraljaújhelyi születésű építész, a Budapesti Műszaki Egyetem docense tervezte. A múzeum három nagyobb egységből áll majd. Az első egység a nyelvművelés-történeti kiállítás magját képező, de nagyobb konferenciák és például a szépkiejtési versenyek megrendezésére is alkalmas fórum. A második egység a kutatóközpont, ahol a nyelvészek nyugodt körülmények között, dolgozhatnak. A harmadik egység a park, ahol a nyelvcsaládok fái között a magyar nyelvművelés legnagyobb alakjairól készült, lehetőleg életnagyságú szobrok felállítását is tervezik. Az épület félig nyitott, félig zárt. Egy tető alatt különálló egységekként áll majd a fórum és a kisebb termek. Ez alatt a tető alatt helyet kapna egy kávézóval ellátott könyvesbolt is, ahol a nyelvműveléssel kapcsolatos kiadványok, könyvek folyamatosan megvásárolhatók lesznek. További részletek
A jelenleg Sátoraljaújhely közigazgatási területéhez tartozó Széphalomban másfél ezer négyzetméteres területen épül fel az országban egyedülálló létesítmény, uniós, és hazai forrásokból. Széphalom Magyarország egyik leglátogatottabb irodalmi emlékhelye. Itt áll a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére építtetett Kazinczy Mauzóleum, amelyet 1873-ban adtak át. A múzeumkert környezete és szellemi öröksége szakmai szempontból is indokolja, hogy ezen a helyen épüljön meg a Magyar Nyelv Múzeuma - mondta a szóvivő.

Az 1500 négyzetméter alapterületűre tervezett intézményben hang-, dokumentum- és videoanyag szolgálja majd a nyelvi kultúra értékeinek közreadását, megismerését; az épületben színi előadásokra is várják majd az érdeklődőket.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár