2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítják az 1950-60-as évek divatrajzait

2006. március 3. 11:30

Az '50-es, '60-as évek divatja ma ismét az érdeklődés középpontjában áll, ezért lehet érdekes divatrajzaink "újra látása", mely sokaknak a fiatalság felidézését jelenti.

A kiállított művek az 1958-ban, a Kádár-korszak konszolidációjának idején, az Iparművészeti Vállalat keretein belül alakult Modell Divatstúdió (majd Komplex Textilstúdió) munkatársaitól származnak: a tárlókban Hajdú Katalin, Kruppa Gabriella, Soltész Nagy Anna, Szilvitzky Margit és Záhonyi Lujza rajzai láthatók. A Stúdiót az első, főiskolai szinten képzett divattervező generáció tagjai hozták létre, alapos felkészültséggel, kiváló rajtudással. A rajzok lenyűgöző grafikai színvonala egy zsűri létezésének köszönhető: a terveket elbírálók egy része nem feltétlenül értett a divathoz, az ő meggyőzésüket szolgálta a művek kidolgozottsága.

A fennmaradt divatrajzok talán kissé hamisan sugározzák a kor hangulatát, mégis kedvesen mosolyogtatóak az egykor ilyen ruhákat viselők számára, de a mai fiatalok érdeklődésére is érdemesek - áll a kiállítás bemutató anyagában. A kiállítás nem kizárólag a kor divatját akarja bemutatni: ha vázlatosan is, de a szervezők szeretnék megidézni az '50-es, '60-as évek hangulatát. Ezt szolgálják az alkotók visszaemlékezései, a divatrajzok mellett kiállított néhány ruha, kalap, táska, divatlap. A gyerekeket az akkoriban nagyon kedvelt, körbevágható, színezhető öltöztető-babákkal, a felnőtteket néhány korabeli képes újsággal várjuk - néhány perc üldögélésre is. A kiállítást az Ács Irén és Tóth József fotóművészek által felajánlott fényképek (és néhány divatfotó), valamint Tomka Zsóka divattervező-iparművész, az egykori Rotschild Szalon munkatársának és Sarkantyu Judit keramikusművész az '50-es évek divatját bemutató divattörténeti babái teszi színesebbé.

A kiállításhoz szervezendő programok is a "szellem-idézést" szolgálják. Beszélgetésre várják a rajzok készítőit és a kor divathoz kötődő személyiségeit; az '50-es, '60-as évekkel foglalkozó könyv-szerzőket, illetve színházi személyiségeket. Havonta egyszer egy-egy ekkor készült filmet vetítenek az érdeklődőknek.

További részletek a kiállítás oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár