2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szépség és divat az ókori Pompejiben

2004. március 16. 12:30

Az ókori Róma idejéből fennmaradt ékszerek, szandálok, frizurák állnak a `Szépség és divat Pompejiben` címmel a város régészeti múzeumában pénteken megnyílt kiállítás középpontjában.

Korábban

Pompeji házdoyenjei
Olasz régészek mintegy 2300 éves házakra bukkantak Pompejiben, a legöregebb lakóépületekre, amelyeket a Vezúv által elpusztított dél-olaszországi városban eddig találtak.
Átépítenék Róma ókori városmagját
Ókori formájában épülhet újjá Róma történelmi városmagja, ha az olasz főváros polgármesterének terve valóra válik - olvasható a Reuters nyomán a History Todayben.

Pompeji falfestmény
A Krisztus után 79-ben a Vezúv kitörése nyomán vulkáni hamuval betemetett városban rendezett bemutató május 30-ig egyedülálló betekintést nyújt az ókori Róma asszonyainak életébe. Láthatók a kiállításon ékszerek, amelyek csaknem kétezer éven át rejtőztek a vulkáni hamu alatt. A Vezúv kitörésekor a város romjai alatt eltemetett gazdag római nők aranyból, bronzból és vasból készült ékszerei elképzelhetővé teszik a római "jobb társaság" ragyogását és eleganciáját.

A pompeji nők gyöngyből és drágakőből készült kerék vagy félhold alakú függőket viseltek, és kígyó alakú arany karkötőket, amelyekbe gyakran szerelmi vallomásokat vésettek. A kollekcióhoz éppen úgy hozzá tartoznak a korabeli divatra jellemző kis kosár alakú fülbevalók, mint a fésűk, parfümös üvegcsék és krémes tégelyek.

A kiállításon képet alkothat magának a látogató a Vezúv kitörése idején divatos ruházkodásról is. Fotókon mutatnak be például fatalpú szandálokat, amelyeket nemrégen találtak a közelben végzett ásatások során. A kiállítás fénypontjai között van egy Lívia nevű gazdag római hölgy tulajdonához tartozó két márvány szobor a Titkok villájából, valamint egy Hérát ábrázoló szobor a pompeji Papyrus villából.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár