7 végzetes pillanat

Aphrodité feneke lehetett a Valentin-szív mintája

2006. február 22. 13:00

A Valentin-nap környékén mindent elárasztó piros szív, a szerelem jelképe egyes vélemények szerint Aphrodité híresen formás hátsójának stilizált szimbóluma.

Aphrodité feneke vagy egy egyiptomi születés-szimbólum?

A csodálatos fenekű szerelemistennő, Aphrodité hátsóját jelképezi a február 14-e környékén mindent elárasztó piros szív - áll a Discovery Channelen. A Valentin-nap eredetét és szimbolikáját kutató Galdino Pranzarone, a salemi Roanoke Főiskola pszichológia professzorának teóriája annyiban biztosan helytálló, hogy a stilizált szív-formának valóban nem sok köze van az emberi szív alakjához és vöröses-barna színéhez. Annál inkább a világ egyetlen olyan templomához, amely nevében is a formás testrészt örökíti meg: Aphrodité Kallipygos, azaz a csodálatos fenekű istennő szent helye.

`Pranzarone kijelentései kifejezetten mulatságosak` - nyilatkozta Eric Jager, a Szívkönyv (The book of the heart) című munka szerzője, aki írásában a korai szív-ábrázolásokat kutatta. A komolytalansággal vádolt tudós erre annyit reagált, hogy `a téma értelmezése tisztán elméleti (értsd: találgatás), hiszen egyikünk sem volt jelen a szimbólumok születésénél`.

Egyiptomi születés-szimbólum vagy Aphrodité feneke?

Születés vagy fogamzásgátlás?

A szív-szimbólum egyesek szerint a születéssel függ össze. A jelkép egyiptomi eredeztetésének hívői szerint a hét lélek egyike a várandós anya szívéből leáramlik az anyaméhbe, ahol a születendő gyermekben ölt testet. Eszerint a szív, a lélek és az új élet alkotnak egységet.

A szakértők másik csoportja azt vallja, hogy Szent Bálint avagy Valentin attribútumának első ismert ábrázolása az i.e. 7 századi Küréne városához köthető. A mai Líbia területének egykori lakói nagy sikerrel hasznosítottak egy növényt, amolyan korabeli fogamzásgátlóként. Állítólag ennek a levele egy az egyben megfelel a mi rajzolt szív-formánknak.

A játékkártyákra rajzolt piros szivecske a hellén kultúrát felmagasztaló reneszánsz idején indult hódító útjára. A profán világban hamar közkedveltté vált alakot idővel a katolikusok is beiktatták szimbólumaik sorába. Elterjedt egyházi nézet szerint valójában Szent Margaret Marie Alacoque 17. századi látomásához köthető, aki Jézus töviskoszorúját éppen egy vérvörösen izzó szív körül látta megjelenni.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!