2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aphrodité feneke lehetett a Valentin-szív mintája

2006. február 22. 13:00

A Valentin-nap környékén mindent elárasztó piros szív, a szerelem jelképe egyes vélemények szerint Aphrodité híresen formás hátsójának stilizált szimbóluma.

Aphrodité feneke vagy egy egyiptomi születés-szimbólum?

A csodálatos fenekű szerelemistennő, Aphrodité hátsóját jelképezi a február 14-e környékén mindent elárasztó piros szív - áll a Discovery Channelen. A Valentin-nap eredetét és szimbolikáját kutató Galdino Pranzarone, a salemi Roanoke Főiskola pszichológia professzorának teóriája annyiban biztosan helytálló, hogy a stilizált szív-formának valóban nem sok köze van az emberi szív alakjához és vöröses-barna színéhez. Annál inkább a világ egyetlen olyan templomához, amely nevében is a formás testrészt örökíti meg: Aphrodité Kallipygos, azaz a csodálatos fenekű istennő szent helye.

`Pranzarone kijelentései kifejezetten mulatságosak` - nyilatkozta Eric Jager, a Szívkönyv (The book of the heart) című munka szerzője, aki írásában a korai szív-ábrázolásokat kutatta. A komolytalansággal vádolt tudós erre annyit reagált, hogy `a téma értelmezése tisztán elméleti (értsd: találgatás), hiszen egyikünk sem volt jelen a szimbólumok születésénél`.

Egyiptomi születés-szimbólum vagy Aphrodité feneke?

Születés vagy fogamzásgátlás?

A szív-szimbólum egyesek szerint a születéssel függ össze. A jelkép egyiptomi eredeztetésének hívői szerint a hét lélek egyike a várandós anya szívéből leáramlik az anyaméhbe, ahol a születendő gyermekben ölt testet. Eszerint a szív, a lélek és az új élet alkotnak egységet.

A szakértők másik csoportja azt vallja, hogy Szent Bálint avagy Valentin attribútumának első ismert ábrázolása az i.e. 7 századi Küréne városához köthető. A mai Líbia területének egykori lakói nagy sikerrel hasznosítottak egy növényt, amolyan korabeli fogamzásgátlóként. Állítólag ennek a levele egy az egyben megfelel a mi rajzolt szív-formánknak.

A játékkártyákra rajzolt piros szivecske a hellén kultúrát felmagasztaló reneszánsz idején indult hódító útjára. A profán világban hamar közkedveltté vált alakot idővel a katolikusok is beiktatták szimbólumaik sorába. Elterjedt egyházi nézet szerint valójában Szent Margaret Marie Alacoque 17. századi látomásához köthető, aki Jézus töviskoszorúját éppen egy vérvörösen izzó szív körül látta megjelenni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár