2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A bűn múzeuma Rómában várja látogatóit

2005. november 29. 11:01

A bűn római múzeuma, amelynek anyagát az új bűnök állandóan szaporítják, 1931-ben jött létre a XVII. századi Új Börtönben, a város egyik legszebb utcájában, a Via Giuliában, nem messze a Római Magyar Akadémiától.

Az egyik részében a kínzásokban és kivégzésekben használt elborzasztó eszközöket mutatják be: a nyakszorító vasat, a vesszőző padot, a lefejező bárdot, a 101 centiméter hosszú "igazság kardját", a "nürnbergi vasszüzet", a női alakot formázó szekrényt, amelynek belsejében hosszú éles fémrudak vannak, a kínzó széket, amelynek ülése éles, sokszor megtüzesített szögekkel volt telerakva és főként boszorkányperekben alkalmaztak. Az érdekességek között van a "fecsegők kantárja", egy vasálarc, amit a rágalmazással vádolt nők arcára raktak. Ezek után a vízilóbőrből készült négyágú korbácsok, a láncok már nem is keltenek akkora félelmet - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Itt látható egy vörös öltözék, amely azonban csak színében hasonlít a bíborosokéhoz, mert ez Titta mester, alias Giovan Battista Bugatti híres pápai hóhér ruhája. Mellette három guillotine. Az egyik a pápai államé volt és 1869-ig funkcionált a Piazza del Popolón. Itt sorakoznak azok a perselyek, amelyekbe az alamizsnát gyűjtötték a kivégzések alkalmával. Mellette a "vigasztaló" ruhája, az ő feladata volt az elítélt lelkével való törődés.

A következő szektort a XIX. századi tudományos rendőrségi technikáknak szentelték. Itt van például Giuseppe Villela koponyája, amelyen 1872-ben Lombroso megtalálta az atavisztikus bűnözési hajlam "bizonyítékát", a középső nyakszirt gödrét. Híres esetekben használt fegyverek között van Gaetano Bresci pisztolya, amellyel az anarchista megölte I. Umberto olasz királyt. Kényszerzubbony, zárt ágy illusztrálja, milyen volt az első, bűnözőknek létesített őrültek háza.

A XX. század eseteiről adnak képet azok a kezdetleges kések, amelyeket 1945-ben használtak az algherói börtönszökevények, Salvatore Giulano, a híres bandita néhány személyes tárgya, egy áldozataiból szappant főző nő "munkaeszközei". Külön szektor foglalkozik a rablással, csempészettel. Kiállították azt a kerékpárt, amelynek üres vázát a szeszcsempészek használták "nemesebb célra". A kétfenekű bőröndök már ismert kelléknek bizonyulnak a mai látogató számára is. A falakat híres festők - Guttuso, De Chirico, Dalí - képei, litográfiák díszítik. Biztonsági berendezés azonban nincs. Ez meglepő lenne, ha nem lehetne elolvasni a képek sarkaiban jól olvashatóan odaírt "hamisítvány" szót.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár