2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legtragikusabb és legkomikusabb költő

2005. november 25. 15:30

November 28-án 18 órától a Hellén Hagyományok Központja első előadásán Homérosz figuráját eleveníti fel előadásában Karsai György.

Homérosz a Múlt-koron

A trójai háború a történészek szerint: Csupán Homérosz képzeletének szülötte Szép Heléna elrablásának hollywoodi vászonra kívánkozó története? Egyáltalán, hogy lehetett elhinni azt az átlátszó trükköt a falóval - vagy épp ezen a ponton kell keresnünk a mitikus szimbólumokat?

Valóban megtörtént a trójai háború: A Théba alól előkerült, lineáris B írással telerótt agyagtáblákon feltűnően gyakran fordulnak elő a Homérosz Íliászában szereplő városok és személyek. Egy angol történész szerint Szép Heléna elrablásának és a trójai háborúnak a története nem Homérosz képzeletének szüleménye, hanem valós történeti esemény lehetett.

Istennő vagy szajha? - ezt a kérdést feszegeti a Szép Helénáról szóló legújabb könyv, amely szerint a trójai háborút kirobbantó gazdag spártai arisztokratanő valóságosan élt az i.e. XIII. században.

Megtalálták Szép Heléna palotáját: "Egészen biztos vagyok abban, hogy a Homérosz által megénekelt Menelaosz király palotáját találtam meg" - nyilatkozta 20 évnyi ásatás után Theodore Spyropoulos régész.

Odüsszeusz sírját titokban tartják: Görög régészek pár évvel ezelőtt az elmúlt ötven év legnagyobb régészeti szenzációjáról számoltak be: felfedezték Ithaka királyának, Odüsszeusznak sírját, és egykori fővárosának romjait is.

Trója megtalálója, a német Heinrich Schliemann eredetileg kereskedő volt. De ez végül is lényegtelen, hiszen a műkedvelő archeológus Trója megtalálásával végleg bevéste magát a régészet márványkönyvébe.

Trója legendás aranykincse, amelyet a szovjet csapatok 1945-ben, Berlin elfoglalásakor birtokba vettek, orosz állami tulajdonban marad.

Karsai György: Homérosz - a legtragikusabb és legkomikusabb költő
Az előadás időpontja: november 28, 18 órától
Helyszíne: CEU, Monument Building, Gellner Room.
Információ: Hellén Hagyományok Központja - www.hellenic.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár