2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A pusztító hurrikán nem előzmény nélküli

2005. augusztus 31. 13:43

A New Orleansban pusztító Katrina hurrikán miatti evakuálás példa nélküli. Összeállításunk a hurrikánok történetét járja körül.

Azért a víz az úr

Hurukán gyermekei:
Katrina, Isabel, Lucy
A térség éghajlati és meteorológiai viszonyai miatt a hurrikánok már több ezer éve is viszonylag gyakoriak voltak. I.e. 1500 és i.sz.1000 között többször is lecsapott a mostaninál három-ötször nagyobb szélvihar. A maja indiánok feljegyzéseiben sokszor találkozni a tomboló viharistennel, a partmenti városokat leromboló Hurukánnal.

Kolumbusz útjain nem tombolt szélvihar, de feljegyezései szerint tisztelettel töltötte el amikor távolról tanúja volt hasonló légköri jelenségek kialakulásának. 1502-ben Santo Domingo mellett például hiába figyelmezette a spanyol admirálisokat, hogy a vihar miatt halasszák el a kincses flotta útját. Nem hallgattak rá, s 24 szállítóhajójuk bánta.

1715. júliusában 11 aranyat és ezüstöt szállító spanyol hajó indult útnak a kubai Havannából. A flotta parancsnokai tudták, hogy a hurrikán-időszak közepén indultak útnak, ám kitartottak, mert Spanyolországnak mindenképp szüksége volt az aranyra az örökösödési háború folytatásához. A hurrikán július 30-án a teljes flottát elpusztította Floridánál, több mint ezer ember halálát okozva.

A hajónaplók tanuságai szerint a leghalálosabb atlanti vihar az 1780-as Nagy Hurrikán volt, ami csak az Antillákon 20-30 ezer embert ölt meg, és több partmenti várost teljesen letörölt a térképről.

A napóleoni háborúk idején francia és angol hajók vívták háborújukat az Egyesült Államok partvidéke mentén, ám 1806. augusztusában hurrikán pusztította el a csatára felsorakozó hajókat. A harcoló felek ideiglenes békét kötöttek, s megmaradt hajóik visszatérhettek a kikötőkbe.

1861. novemberének elején hurrikán tette tönkre az amerikai polgárháborús Déliek terveit, akik 12 ezer katona Dél-Karolinába és Georgiába juttatásán ügyködtek. A haditengerészet 77 hajót szedett össze a célra, amely a déli államok rövid történetének legnagyobb flottája volt. Az expedíciót a szélvihar Cape Hatterasnál zavarta meg, de komoly veszteséget nem okozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár