2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Megújul a történelmi belváros Balatonfüreden

2005. augusztus 29. 12:30

Megújul Balatonfüred történelmi belvárosa; a Blaha Lujza és a Kisfaludy utcák műemléki épületeinek rekonstrukciójára és a Vitorlás tér díszburkolására összesen 3,5 milliárd forintot költenek - mondta Bóka István, a város polgármestere az MTI-nek.

A történelmi városmag felújítása jórészt magántőkével és 380 millió forintos uniós támogatással valósul meg, s a rekonstrukciós munkálatokkal a jövő év májusára végzünk - tette hozzá a polgármester. Megjegyezte: a 120 milliós önkormányzati beruházásban a Kisfaludy utcában, a volt mozi épületének helyén kiállítások rendezésére alkalmas galéria építése kezdődött, s rövidesen elkészül az új üzletház is.

Bóka István hozzátette: ugyancsak a Kisfaludy utcában megkezdődött a műemléki Ipoly szálló átalakítása is; a leromlott állagú épületből - mintegy 400 millió forintnyi magántőkével - négycsillagos hotelt alakítanak ki, húsz reprezentatív kivitelű apartmannal. Folyik az Anna-báloknak helyt adó Árkád Hotel rekonstrukciója is, mintegy kétmilliárd forintos költséggel.

A polgármester elmondta: a Balaton ékköve program - így nevezték el a történelmi városrész megújítását - keretében valósult meg nemrég 1,2 milliárdos beruházással Balatonfüred egyik legnevezetesebb épületének, a Horváth-háznak a felújítása is. A Masped-csoport építi Balatonfüreden, az úgynevezett "görög falu" szomszédságában, 3,3 hektáron, 2,8 milliárd forintos beruházással az aquaparkot is, amely a jövő évi szezonra készül el - jegyezte meg a polgármester.

Bóka István közlése szerint a történelmi városrész megújulásának jelentős eseménye volt a Blaha utcában lévő Kerek-templom rekonstrukciója is; 50 millió forint költséggel, az önkormányzat és a katolikus egyház közös beruházásában. Ugyancsak a Blaha utcában alakítják ki a Balatoni borok házát is, uniós támogatásból és önkormányzati pénzből.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár