2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Bizarr középkori csatáktól a végzet asszonyáig – ezek voltak a hét legérdekesebb cikkei

2020. október 17. 11:42 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legizgalmasabb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek a szerzetes kalózt, aki két országot is elárult, elmerültünk Marlene Dietrich, a pszichológiai bomba második világháborús tevékenységében, elbarangoltunk a középkorba, ahol a legkülönösebb ütközetekben vettünk részt, és elszörnyedtünk a 8-9. századi angol büntetési rendszer brutalitásán.

Legizgalmasabb

Hét bizarr ütközet a középkorból

Az egyik legkülönösebb csatára 1382 májusában került sor, amikor Gent városának hadserege vonult az ősi ellenségnek számító Brugge ellen, ahol a polgárok éppen az évente megrendezésre kerülő Szent Vér körmenetet fejezték be. Az ünnep igen fontos szerepet játszott a nyugat-flandriai település életében, ami általában abban testesült meg, hogy leitták magukat a sárga földig. Miután hírét vették a közelgő ellenséges seregnek, kóválygó fejjel és szédülve botorkáltak ki a beverhoutsveld-i mezőre, ahol a fegyelmezetlen kompánia hatalmas vereséget szenvedett, és a genti lakosok elfoglalták Brugge városát.

Hasonlóan meghökkentő csata volt a százéves háború elején lezajló, egészen pontosan a breton örökösödési háborúhoz sorolt ütközet, ahol a két ellenséges hadvezér, a franciák által támogatott Blois-házat képviselő Jean de Beaumanoir és az angolok által propagált Montfort-ház hadvezére, Robert Bemborough abban állapodott meg, hogy nem zúdulnak egymásra a több ezer főnyi tömegek, hanem kiválasztanak 30-30 harcost, akik addig küzdenek, amíg az egyik fél meg nem adja magát. De vajon mi lett a vége a harmincak csatájának? Hogyan lett véres harc Bologna és Modena között egy vödör ellopása miatt? Melyik hadvezér szundikált el a csatája idején? Ki az, aki szó szerint vakon ment a harcmezőre? A válaszokat itt találja.

A szerzetes kalóz, aki két országot is elárult

1217. augusztus 24-én a tengeren találkozott az angol és a francia flotta. Utóbbinak egyik leghírhedtebb parancsnoka Szerzetes Euszták volt, aki a csata végére már evezőjével próbálta meg távol tartani és likvidálni a hajója felé törő angolokat. Bár sokakat leütött, végül elfogták és a fejét vették. A levágott főt körbe hordozták Dél-Angliában, ahol a nép nagy jókedvvel vette a félelmetes kalóz halálának hírét. Vajon mi volt ennek az oka? Miként vált egy egykori bencés szerzetes széles körben gyűlölt kalózzá, aki csak a zsákmánynak és a kegyetlenkedésnek élt? Egy olyan férfi, aki egykor Isten szolgálatára esküdött fel, mit keresett egy Anglia ellen induló francia flottában? Ide kattintva megtudhatja.

Brutális arccsonkítással végeztek ki egy lányt a kora középkori Angliában

Nem tudják a kutatók, hogy mit követhetett el az a 8-9. századi Angliában élő, tinédzser lány, akinek a most megvizsgált koponyájának felületén félelmetes sérülések jelzik: brutális halála volt. Az orrnyílás és száj környékén lévő csontfelületen komoly sérülések mutatkoztak, amelyeket feltehetőleg egy éles, vékonypengéjű fegyverrel okoztak, miközben levágták az orrát és az ajkait. A kutatócsapat a koponya homlokrészén egy nem túl mély vágást is talált, amely arra utalt, hogy az áldozat haját a fejbőrrel együtt eltávolították a koponyáról.

A tinédzser lány nagy valószínűséggel nem élte túl a traumát, mivel az orr és a száj környéki csontsérüléseken nem mutatkoztak a gyógyulás jelei. A tanulmány szerint a skalpolás és az ajkak eltávolítása még túlélhető lett volna, de az orr levágása valószínűleg megsértette az artériás hálózatot, amely heves vérzést okozott, így az áldozat a saját vérébe fulladt bele.

A végzet asszonya

„Helló Joe. Magányos vagy? Az otthon hagyott kedvesedre gondolsz, hogy vajon hiányzol-e még neki, és hű-e még hozzád? Vagy azon aggódsz, hogy a családod boldogul-e nélküled?” – hallatszott gyakran a Tokyo Rose névre keresztelt női hang a második világháború csendes-óceáni hadszínterein állomásozó amerikai bakák rádióin. A japán és a német propaganda mesterien alkalmazta a pszichológiai hadviselést az ellenség irányában. A hölgyek a szövetségesek veszteségeiről, hűtlen feleségekről, gondokkal küszködő anyákról és az Egyesült Államok belső bajairól szóló történetekkel traktálták a katonákat, akik a nyugtalanító híreket korabeli, a harcolók körében kedvelt könnyűzenei körítéssel tálalva kapták meg.

Természetesen az amerikaiakat sem kellett félteni, hamar megtalálták ugyanis ők is azt a, németek ellen tökéletesen bevethető csodafegyvert, akinek rekedtes hangú melódiái többet ért minden golyónál: Marlene Dietrichet. Miért állt az amerikaiak szolgálatába a német születésű filmcsillag? Hogyan élte túl a háborút a Németországban maradt családja? A válaszokat itt keresse.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár