2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szerzetes kalóz, aki két országot is elárult

2020. október 14. 08:31 Múlt-kor

Gyilkolt, kínzott, csonkított, hazudott, és sokakat átvert a Szerzetes Euszták néven ismert kalóz, aki végül egy Anglia elleni hatalmas francia invázió vezetőjeként vesztette életét. Európa történetének egyik legkevésbé szent életű szerzetese fordulatokban bővelkedő életutat járt be.

Lovag, mágus, szerzetes

800 évvel ezelőtt Anglia egyik leggyűlöltebb embere méltó véget ért. A sandwichi csata néven elhíresült tengeri ütközetet Kent partjai közelében vívta egymással 1217. augusztus 24-én az angol és a francia hadiflotta.

Mialatt az összecsapás véres végkifejlete felé közeledett, Szerzetes Euszták saját hajója fedélzetén állva egy evezővel mért csapásokat az őt körülvevő angolokra. Egy korabeli leírás szerint „jó néhányat leütött, egyeseknek karját törte, másoknak bezúzta a fejét, egyikőjüknek a kulcscsontja tört szét”. Euszták szerencséje azonban fogytán volt: támadói hamar lefogták, majd – miután szökéssel próbálkozott –, visszahurcolták a fedélzetre, ahol fejét vették.

Euszták levágott fejét egy lándzsára tűzték, majd körbehordozták Anglia déli kikötővárosain, hogy mindenki megbizonyosodhasson róla: a félelmetes kalóz halott. A nép sokáig ünnepelte nagy jókedvvel a hírt.

Mi volt ennek az oka? Miként vált egy egykori bencés szerzetes széles körben gyűlölt kalózzá, aki csak a zsákmánynak és a kegyetlenkedésnek élt? Egy olyan férfi, aki egykor Isten szolgálatára esküdött fel, mit keresett egy Anglia ellen induló francia flottában?

Euszták 1170 körül született az észak-franciaországi Boulogne megyében, amelynek édesapja, Baudoin Busket egyik nagy hatalmú földesura volt. Habár Euszták a korabeli nemes ifjaktól elvárt módon lovagként lépett a felnőttkorba, a tenger hívó szava erősebbnek bizonyult a hagyományoknál, és hosszú utazások során a hajózás fortélyait is elsajátította.

Egy ismeretlen szerző által költött korabeli verses elbeszélés, a Szerzetes Euszták románca szerint ezt követően a kasztíliai Toledóban tűnt fel, amely akkoriban a fekete mágia központjának hírében állt.

A költemény szerint itt egy titokzatos barlangban sajátította el a holtak életre hívásának sötét művészetét, amivel a korabeli felfogás szerint gyakorlatilag az ördögöt fogadta tanítómesteréül. Ezután azonban valami egészen különös történt: Euszták felcsapott szerzetesnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Euszták halála egy 13. századi illusztrációnEuszták lándzsavégre tűzött fejének körbehordozásaJános angol király vadászaton (kép forrása: Wikimedia Commons)Ferdinánd, Flandria grófja és Renaud de Dammartin, Boulogne grófja II. Fülöp Ágost király fogságában a bouvines-i csatát követően, 1214. (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár