2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

A poliovírus miatt félelem söpört végig az 1950-es évek Amerikájában

2020. április 5. 08:11 Múlt-kor

Mérgező DDT-vel fertőtlenítettek

A gyermekbénulás tavaszi és nyári megjelenésének köszönhetően elterjedt az a nézet, hogy a kór a legyekről terjed át az emberre. A szúnyogok is gyanúsak voltak, mivel a járvány általában a nyár derekán érte el a csúcspontját, és a tél beköszöntével eltűnt.

A második világháború után a vírus kiirtása céljából általánossá vált az otthonok és a közterek fertőtlenítése az erősen mérgező rovarirtó DDT-szerrel. Mindezek ellenétre a fertőzések száma évről-évre növekedett. Míg 1946-ban 25 ezer fertőzést regisztráltak, csakúgy mint 1916-ban, 1952-ben már 52 ezer főre emelkedett a betegek száma.

A vastüdő alkalmazása és tökéletesítése az 1930-as évek folyamán némi reményt adott. A vastüdőt, amely azon betegeken segített, akiknek izomműködése már túl gyenge volt ahhoz, hogy lélegezzenek, 1928-ban alkalmazták először. Eközben gőzerővel folyt a vakcina kifejlesztése is.

Az Egyesült Államok egészét tekintve a fertőződés veszélye egyébként kicsi maradt, a hosszútávú szövődmények kialakulásának esélye még kisebb volt, nem beszélve az elhalálozások számáról, amely elhanyagolhatónak volt mondható.

Mégis a nyarak folyamán a betegséget taglaló vezércikkek és a lebénult, tehetetlen gyermekbénulásos betegekről készült fényképek hisztériát keltve sokkolták az embereket, elsősorban a gyermekikért aggódó szülőket. Egy 1952-es közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak csak a nukleáris háborútól féltek jobban.

A betegség véletlenszerű felbukkanása, az ellenszer hiánya a kétségbeesés határára sodorta a szülőket. A középosztály tagjai hitetlenkedve álltak a jelenség előtt. A halálos fertőzések a 20. század elején még mindennaposak voltak, de a század közepén már egészen elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy fejlett és gazdag társadalom nem tud hatásos választ adni a gyermekbénulásra. Ez a generáció túlélte a gazdasági világválságot, harcolt a második világháborúban, túlélve annak borzalmait. A prosperitás, a jólét és a fogyasztás korszakában egészen döbbenetesnek tűnt a tökéletes családi idillbe belerondító poliovírus.

1955-ben aztán bebizonyították, hogy a legyek és a szúnyogok nem játszanak szerepet a poliovírus terjesztésében, és még ugyanabban az évben Edward Salk kifejlesztette a védőoltást is. A pánik tovatűnt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
San Angelo gyermekei figyelik a DDT-s fertőtlenítést (Kép forrása: history.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár