Hitler elfeledett szövetségesei

10 érdekesség a vikingekről

2014. augusztus 7. 15:09

Tévhit, hogy a vikingek szarvas sisakot hordtak volna. A viking harcosok népszerű ábrázolásmódja a 19. századi festészet nyomán vált elterjedtté.


1. A vikingek skandináv származású, óészaki nyelvet beszélő kereskedők, hajósok és harcosok voltak, akik a 8. század vége és a 11. század között indultak portyáikra és hódító hadjárataikra.

2. A vikingek hosszúhajóikkal keresztül-kasul bejárták Európát: végigrabolták Észak- és Nyugat-Európát, eljutottak Észak-Afrikáig, a Közel-Keletig, illetve Közép-Ázsiáig, elfoglalták Izlandot, felfedezték és gyarmatosították Grönlandot, valamint egy rövid időre letelepedtek Észak-Amerikában is.

3. A vikingek hajóútjaikon egy olyan speciális napiránytű segítségével navigálhattak, amely napnyugta után is mutatta az utat a nyílt óceánon átkelőknek.

4. A viking temetési szertartásokat gyakran kísérte emberáldozat, a rabszolgákat például gazdáik mellé temették. A temetési hajót azonban nem feltétlenül gyújtották fel, sőt volt olyan viking hajó, amit eleve sírnak építettek (hajósír).

5. Tévhit, hogy a vikingek szarvas sisakot hordtak volna. A viking harcosok népszerű ábrázolásmódja a 19. századi festészet nyomán vált elterjedtté.

6. A vikingek nagyon adtak a külsejükre és fontos volt nekik a higiénia: számos viking sírból kerültek elő csipeszek, fésűk, borotválásra használt kések és állatcsontokból, illetve agancsokból faragott fültisztítók. Köztudott, hogy a vikingek hetente legalább egyszer megfürödtek.

7. Sok viking a rabszolga-kereskedelemből gazdagodott meg. A hajósok az angolszász, kelta és szláv területeken ejtettek foglyokat, akiket aztán európai és közel-keleti rabszolgapiacokon adtak el.

8. A nők a korban egyedülálló jogokkal rendelkeztek: a szebbik nem tagjai - ha nem voltak szolgasorban - örökölhettek, válást kezdeményezhettek és visszakérhették a hozományukat.

9. A vikingek a sítalpakat nemcsak a közlekedéshez használták, rekreációs célból is gyakran síeltek. A skandináv mitológiában szereplő istent, Ullt síléceken vagy hótalpakon közlekedve ábrázolták.

10. A viking férfiak gyakran szőkítették a hajukat és szakállukat. A viking szépségideált magas lúgtartalmú szappannal érték el, ami nem mellesleg a tetű ellen is védelmet nyújtott. 

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!