2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség a vikingekről

2014. augusztus 7. 15:09

Tévhit, hogy a vikingek szarvas sisakot hordtak volna. A viking harcosok népszerű ábrázolásmódja a 19. századi festészet nyomán vált elterjedtté.

1. A vikingek skandináv származású, óészaki nyelvet beszélő kereskedők, hajósok és harcosok voltak, akik a 8. század vége és a 11. század között indultak portyáikra és hódító hadjárataikra.

2. A vikingek hosszúhajóikkal keresztül-kasul bejárták Európát: végigrabolták Észak- és Nyugat-Európát, eljutottak Észak-Afrikáig, a Közel-Keletig, illetve Közép-Ázsiáig, elfoglalták Izlandot, felfedezték és gyarmatosították Grönlandot, valamint egy rövid időre letelepedtek Észak-Amerikában is.

3. A vikingek hajóútjaikon egy olyan speciális napiránytű segítségével navigálhattak, amely napnyugta után is mutatta az utat a nyílt óceánon átkelőknek.

4. A viking temetési szertartásokat gyakran kísérte emberáldozat, a rabszolgákat például gazdáik mellé temették. A temetési hajót azonban nem feltétlenül gyújtották fel, sőt volt olyan viking hajó, amit eleve sírnak építettek (hajósír).

5. Tévhit, hogy a vikingek szarvas sisakot hordtak volna. A viking harcosok népszerű ábrázolásmódja a 19. századi festészet nyomán vált elterjedtté.

6. A vikingek nagyon adtak a külsejükre és fontos volt nekik a higiénia: számos viking sírból kerültek elő csipeszek, fésűk, borotválásra használt kések és állatcsontokból, illetve agancsokból faragott fültisztítók. Köztudott, hogy a vikingek hetente legalább egyszer megfürödtek.

7. Sok viking a rabszolga-kereskedelemből gazdagodott meg. A hajósok az angolszász, kelta és szláv területeken ejtettek foglyokat, akiket aztán európai és közel-keleti rabszolgapiacokon adtak el.

8. A nők a korban egyedülálló jogokkal rendelkeztek: a szebbik nem tagjai - ha nem voltak szolgasorban - örökölhettek, válást kezdeményezhettek és visszakérhették a hozományukat.

9. A vikingek a sítalpakat nemcsak a közlekedéshez használták, rekreációs célból is gyakran síeltek. A skandináv mitológiában szereplő istent, Ullt síléceken vagy hótalpakon közlekedve ábrázolták.

10. A viking férfiak gyakran szőkítették a hajukat és szakállukat. A viking szépségideált magas lúgtartalmú szappannal érték el, ami nem mellesleg a tetű ellen is védelmet nyújtott. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár