2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a csokoládéról

2014. június 23. 14:03

1. A régészeti leletek tanúsága szerint az emberiség kakaófogyasztási szokásai az i. e. 1900-1500-re nyúlnak vissza, amikor a mexikói mokaja nép már bizonyosan megízlelhette az ízletes italt.

2. Közép-Amerikában a kakaó elsősorban az elit itala volt. Az előkelők főként ünnepi alkalmakkor, a falusiak azonban valószínűleg tápértéke miatt fogyasztották a készítményt.

3. A maja civilizációban a királyi és papi szertartásokat tekintve meghatározó szerep jutott a csokoládénak, a friss maja házasok pedig még az esküvőjükön is fogyasztottak az italból.

4. A csokoládét a maják és az aztékok is használták fizetőeszközként. A maja férfiak tíz kakaóbabért egy prostituáltat, százért pedig akár egy rabszolgát is vásárolhattak.

5. Az aztékoknál előfordult, hogy mielőtt feláldoztak valakit, az előző áldozat vérével kevert kakaót itattak vele, hogy jobb kedvre derüljön.

6. Az aztékokat leigázó Hernán Cortésnek és társainak eleinte nem ízlett a fűszeres ital. A spanyol udvarban már cukorral vagy mézzel ízesítették a készítményt, amely hatalmas tetszést aratott. 

7. A csokoládé a 17. század közepétől az európai udvarok kedvelt itala lett, az Angliában létrehozott csokoládéházakban pedig – a kávéházakhoz hasonlóan – élénk politikai-közösségi élet zajlott.

8. A katolikus egyházon belül vita folyt azzal kapcsolatban, hogy a böjt megszegését jelenti-e a csokoládéivás. Végül XIII. Gergely, egy évszázaddal később, 1662-ben pedig VII. Sándor is engedélyezte fogyasztását.

9. A csokoládéra az európaiak sokáig afrodiziáumként tekintettek. A híresztelések szerint a híres itáliai kalandor, Giacomo Casanova szerelmi légyottjai előtt gyakran fogyasztott az italból.

10. Az első, maihoz hasonló ízű étcsokoládét 1847-ben az angol Joseph Storrs Fry készítette el, aki olvasztott kakaóvajat adott a C. J. van Houten sajtológépe segítségével készített csokoládéhoz. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár