2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a pokolról

2014. január 13. 11:53

1. A korai judaizmusban a purgatóriumhoz hasonló Gyehennában maximálisan egy évig tartózkodhattak a bűnösök, öt lelket kivéve, akik örökre ott ragadtak vezekelni a bűneikért. A Gyehennát egy valós helyszínről, egy Jeruzsálem mellett található szeméttelepről mintázták.

2. Az ókori egyiptomi vallás poklában a bűnösöket többek között megfosztották érzékszerveiktől, a saját vérükben kellett úszniuk és a saját ürüléküket kellett enniük.

3. A skandináv mitológia pokla, a Helheim (Hél) jéghideg hely volt, amelyet egy vérszomjas kutya, Garmr őrzött, és ahova mindenki bekerült, aki nem harc során esett el.

4. Az azték mitológia pokla, a Mictlan legalsó szintjére 4 év alatt, különböző erőpróbákon átesve juthattak el a bűnösök Mictlantecuhtli, az emberszemekkel kirakott nyakláncot viselő alvilági isten segítségével.

5. A buddhizmusban a pokolnak 8 jéghideg és 8 tűzforró szintje létezik. A buddhista pokol legmélyebb szintjére, a vasfalakkal körülvett, tűzokádó vaskutyákkal őrzött Avicibe a legnagyobb bűnöket elkövetők – például a szüleiket meggyilkolók – kerülnek, ahol 3.39738624×1018 évek kell szenvedniük.

6. A hindu Narakában mindenki a földi bűneitől függően kapja meg büntetését. Így például az alkoholt fogyasztóknak olvadt vasat kell inniuk, akik pedig állatokat főztek meg, azokat egy forró olajjal teli üst várja. 

7. Az iszlámban a mennyországba vezető út egy borotvaéles, nagyon keskeny hídon át vezet, amelyen csak a bűntelenek jutnak át, míg a gonoszok lezuhannak, és örök kínok várnak rájuk a pokolban.

8. A kínai mitológia pokla, a Di Yu hatodik szintjén a bűnösök testébe fém tüskéket szúrnak, kettéfűrészelik, élve megnyúzzák és fémreszeléken térdeltetik őket.

9. A keresztények pokolról alkotott képe a zsidó – purgatóriumhoz hasonló – Gyehenna, valamint az ókori görög alvilág, a Hadész keverékéből jött létre. A korai kereszténység századai során léteztek olyan dokumentumok, amelyek a pokol egyes részeit jéghideg helyként ábrázolták.

10. A zoroasztriánusokat a halál után bűneiktől függően egy gyönyörű, vagy egy csúnya nő fogadta. A bűnösök a Rossz házába kerültek, ahol hullákat és romlott ételeket kell fogyasztaniuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár