2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a Rothschildokról

2013. december 18. 15:26

1. A bankhálózatukat egész Európára kiterjesztő Rothschildok a 19. század folyamán a világ egyik leggazdagabb és legnagyobb politikai befolyással bíró bankárdinasztiájává emelkedtek.

2. A remek szervezőkészségükről és sikeres végrehajtói képességükről ismert Rothschildokat Metternich osztrák kancellár titkára a pénzügy Bonapartéinak nevezte.

3. A nemzetközi bankárdinasztia megalapítója, Mayer Amschel Rothschild (1744-1812) a frankfurti zsidó gettóban, szerény körülmények között nőtt fel. Mayer Amschel Rothschildot a Forbes magazin minden idők hetedik legbefolyásosabb üzletemberének választotta.

4. A Rothschildok törekedtek a vagyon felaprózódásának elkerülésére, ezért rendkívül gyakoriak voltak a családon belüli házasságok.

5. A Rothschildok első igazi nagy üzletüket 1804-ben bonyolították le, amikor az anyagilag megszorult VII. Keresztély dán királynak nyújtottak hitelt.

6. A Londonban élő Nathan Rothschildnak (1777-1836) és fivéreinek óriási szerepük volt a szövetségesek Napóleon feletti győzelmében. Amellett, hogy nagy összegű kölcsönöket folyósítottak a kormányoknak, sokszor a hadisegélyek eljuttatását is maguk intézték.

7. Ausztriában 1816-ban négy Rothschild-fiú is nemesi címet kapott. Mivel nem keresztelkedtek ki, a Rothschild lett az első zsidó vallású nemesi család a Habsburg Birodalomban.

8. A francia Edmond de Rothschild (1845-1934) a cionizmus ügyének egyik legfőbb támogatójaként jelentősen hozzájárult a palesztinai zsidó közösségek gyarapodásához.

9. Lord Carnarvon részben felesége, az apjától, Alfred Rothschildtól hatalmas vagyont öröklő Almina anyagi segítségével finanszírozta Tutanhamon sírjának feltárását.

10. Victor Rothschild esetében felmerült a gyanú, hogy szovjet kém, mivel jó viszonyt ápolt az angol történelem legnagyobb kémbotrányának több szereplőjével, többek között Kim Philbyvel is. Végül tisztázta magát a vádak alól.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár